Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Deforming manufacturing processes for metals

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and compare small-scale and industrial deforming processes.

      Key learning points

      1. Deforming involves using force to change the shape of a material.
      2. Small-scale production methods can be used to deform materials.
      3. Deforming materials on a larger scale require different techniques.

      Keywords

      • Deform - a change in the shape of materials when they are put under physical pressure or stress

      • Force - a push or pull that can affect the movement, direction, or shape of an object

      • Automation - use of technology to perform tasks

      • Former - a solid object that a material is manipulated around to create a specific shape

      • Bending jig - a tool used to guide and control the shape of a material as it is bent

      Common misconception

      The same tools and methods are used for both small-scale and industrial manufacturing.

      The scale of production heavily influences tool choice, speed, accuracy and repeatability.

      Teacher tip

      Try to organise a small practical based on any of the processes mentioned in this lesson to fully embed learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put these materials in order from most flexible to least flexible.

      1 - rubber
      2 - steel
      3 - glass

      Q2.
      Which of the following is a working/mechanical property of a material?

      colour
      Correct answer: hardness
      transparency
      density

      Q3.
      What does 'industrial' typically refer to in manufacturing?

      small, handcrafted products made by a single person
      Correct answer: large-scale production using machinery and technology
      purely artistic or sculptural items
      activities done at home by a hobbyist

      Q4.
      Machine tools make production faster and more consistent than hand tools.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      The ability of a material to resist breaking when a force is applied is called .

      Correct Answer: toughness, tough

      Q6.
      Match each material with its primary working/mechanical property:

      Correct Answer:rubber,elasticity

      elasticity

      Correct Answer:steel,toughness

      toughness

      Correct Answer:copper,electrical conductivity

      electrical conductivity

      Correct Answer:glass,hardness

      hardness

      6 Questions

      Q1.
      Shaping materials using a force is called .

      Correct Answer: deforming, deform

      Q2.
      What is 'automation' in manufacturing?

      the use of recycled materials in production
      Correct answer: the use of machines or technology to perform tasks
      the process of making products by hand only
      the design of mass-produced goods

      Q3.
      Match the action to its force:

      Correct Answer:opening a jar lid,torque (twist)

      torque (twist)

      Correct Answer:sliding a box across the floor,push

      push

      Correct Answer:tugging on a rope,pull

      pull

      Q4.
      Creating a raised pattern on a surface by pressing it from underneath is called .

      Correct Answer: embossing, emboss, embossed

      Q5.
      Match the description to the metal deforming process.

      Correct Answer:embossing,creating raised designs on a metal surface

      creating raised designs on a metal surface

      Correct Answer:doming,shaping metal into a smooth, rounded form

      shaping metal into a smooth, rounded form

      Correct Answer:press forging,shaping metal by pressing it into a die

      shaping metal by pressing it into a die

      Correct Answer:industrial rolling,reducing metal thickness with rollers

      reducing metal thickness with rollers

      Correct Answer:deep drawing,forming sheet metal into deep, hollow shapes

      forming sheet metal into deep, hollow shapes

      Q6.
      Order the stages for the deforming metal process called 'doming'.

      1 - doming block and punch chosen
      2 - metal annealed and placed in doming block
      3 - force applied with hammer and punch into doming block
      4 - domed metal produced

      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Deforming manufacturing processes for metals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...