New
New
Lesson 4 of 12
  • Year 11

Environmental impact of materials

I can explain the environmental impact that materials have during a product's life cycle.

Lesson 4 of 12
New
New
  • Year 11

Environmental impact of materials

I can explain the environmental impact that materials have during a product's life cycle.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Manufacturing materials uses energy, resources, and creates emissions.
  2. Using a product can consume energy, resources, and produce waste.
  3. Disposing of products can create waste, pollution, and lose valuable resources.

Keywords

  • LCA - life cycle assessment; assesses the environmental impact at every stage of a product’s life

  • Carbon footprint - total amount of greenhouse gases a product or activity produces

  • Product miles - distance a product travels from production to consumer

Common misconception

The environmental impact of a material only happens when the product is thrown away.

A material’s environmental impact occurs at every stage of its life cycle; during manufacture, use, and disposal.


To help you plan your year 11 design and technology lesson on: Environmental impact of materials, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Use real product examples and trace their life cycle to make each stage’s environmental impact evident for students.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which of these is NOT a material?

timber
polymer
Correct answer: electricity
metal

Q2.
What is the main job of the matrix in a composite material?

to give the material its strength
to make the material heavier
Correct answer: to bind the reinforcement together and protect it
to allow the reinforcement to move freely

Q3.
Put the stages in the correct order from source to stock form:

1 - raw material is collected
2 - material is processed to be usable
3 - use material in manufacturing

Q4.
Which group includes only natural materials?

polypropylene, nylon, wool
Correct answer: gold, cotton, oak
polyester, glass, corrugated cardboard
acrylic, steel, linen

Q5.
Match the material to its source:

Correct Answer:aluminium,ores in rocks

ores in rocks

Correct Answer:polyester,crude oil

crude oil

Correct Answer:wool,sheep

sheep

Correct Answer:tissue paper,trees

trees

Q6.
What is the main purpose of recycling?

Correct answer: to save resources
to generate waste
to collect raw materials
to increase pollution

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which stage of the Life Cycle Assessment involves processing raw materials?

use
Correct answer: manufacture
disposal

Q2.
Which of these products is most energy efficient in use?

incandescent bulb
halogen bulb
Correct answer: LED bulb
candle

Q3.
Match the word to its definition:

Correct Answer:landfill,waste buried in the ground, often polluting soil and water

waste buried in the ground, often polluting soil and water

Correct Answer:upcycling,turning waste into something new and more valuable

turning waste into something new and more valuable

Correct Answer:recycling,processing used materials into a new material

processing used materials into a new material

Correct Answer:life cycle assessment,assesses the environmental impact at every stage of a product’s life

assesses the environmental impact at every stage of a product’s life

Correct Answer:carbon footprint,total amount of greenhouse gases a product or activity produces

total amount of greenhouse gases a product or activity produces

Correct Answer:product miles,distance a product travels from production to consumer

distance a product travels from production to consumer

Q4.
Transporting materials long distances increases , adding to the carbon footprint.

Correct Answer: product miles, product mile

Q5.
Refining materials by uses large amounts of ...

Correct Answer: energy, electricity

Q6.
Which of these design features helps reduce a product’s carbon footprint during use?

short product lifespan
low energy efficiency
Correct answer: repairable parts
additional parts