Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Finishing processes for textiles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and compare small-scale and industrial finishing processes.

      Key learning points

      1. Small-scale methods can be used to finish materials.
      2. Finishing materials on a larger scale requires different techniques.

      Keywords

      • Finishing - a process that adds surface treatment to improve how a material looks, feels, or performs

      • Aesthetics - how the product looks including colour, texture and style or theme

      • Function - what a product should do

      • Embellishment - adding decorative details to improve appearance

      Common misconception

      The same tools and methods are used for both small-scale and industrial manufacturing.

      The scale of production heavily influences tool choice, speed, accuracy, and repeatability.

      Teacher tip

      Try to organise a small practical based on any of the processes mentioned in this lesson to fully embed learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these materials is most likely to need a protective outer layer?

      Correct answer: fabric for a raincoat
      polypropylene chair
      glass in a window
      aluminium foil

      Q2.
      Which of these products is designed to look or feel a certain way on the outside?

      Correct answer: a cardboard gift box
      a tin of soup
      a wooden broom handle
      a pencil eraser

      Q3.
      Materials are chosen based on their physical and working .

      Correct Answer: properties, property

      Q4.
      A ready-made part used across different products to make manufacturing easier is called a .

      Correct Answer: component, components

      Q5.
      What is the main purpose of recycling?

      Correct answer: to save resources
      to generate waste
      to collect raw materials
      to increase pollution

      Q6.
      What does CNC stand for?

      Computerised Numeric Cutting
      Controlled Numerical Coding
      Correct answer: Computer Numerical Control
      Central Networked Control

      6 Questions

      Q1.
      A process that adds surface treatment to improve how a material looks, feels, or performs is called .

      Correct Answer: finishing, finish

      Q2.
      What does the term 'aesthetics' mean when talking about a product?

      how well the product works
      how strong the product is
      Correct answer: how the product looks and feels
      how much the product costs

      Q3.
      What is the main purpose of a finishing process?

      to change the shape of a material
      Correct answer: to improve appearance or performance
      to reduce the cost of production
      to join two materials together

      Q4.
      Adding decorative features like sequins or beads to fabric is called .

      Correct Answer: embellishments, embellishment, embellishing

      Q5.
      Match each industrial finishing process to its correct description:

      Correct Answer:calendering,passes fabric through heated rollers for a smooth, shiny finish

      passes fabric through heated rollers for a smooth, shiny finish

      Correct Answer:embossing,passes fabric through engraved rollers to press in patterns

      passes fabric through engraved rollers to press in patterns

      Correct Answer:napping,raises fibres to create a soft, fuzzy surface

      raises fibres to create a soft, fuzzy surface

      Correct Answer:mercerising,treats cotton to add lustre, strength, and improve dye uptake

      treats cotton to add lustre, strength, and improve dye uptake

      Correct Answer:sanforising,pre-shrinks fabric to prevent shrinking during use

      pre-shrinks fabric to prevent shrinking during use

      Correct Answer:batik,a dye-resist technique that uses hot wax

      a dye-resist technique that uses hot wax

      Q6.
      Put the steps of the batik process in the correct order:

      1 - draw out design with pencil
      2 - apply hot wax to fabric using the tjanting tool
      3 - dye the fabric
      4 - allow the fabric to dry

      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Finishing processes for textiles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...