Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Subordination with 'so' and 'that'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can stretch a simple sentence with 'so' and 'that' subordination.

      Key learning points

      1. 'So' and 'that' are types of joining word.
      2. A simple sentence can be stretched with 'so' to give a result to the first idea.
      3. A simple sentence can be stretched with 'that' to give more detail about the first idea.
      4. Joining the first idea with 'so' or 'that' forms a second idea that is subordinate to the first.
      5. Using 'so' or 'that' to stretch a simple sentence forms an adverbial complex sentence.

      Keywords

      • Joining word - a word that joins words or ideas

      • Detail - fuller or more descriptive information

      • Result - what happens because of something else

      • Stretch - to make longer or fuller

      • Complex sentence - a sentence formed of a simple sentence joined with subordination

      Common misconception

      It can be difficult to think of sentences with 'so' and 'that'.

      Provide lots of examples before expecting pupils to do this for themselves.

      Teacher tip

      Provide lots of opportunities for oral rehearsal. Practical tasks such as hunting for the idea that best stretches the first idea in a sentence will enable pupils to apply their knowledge before coming up with their own sentences.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence is punctuated correctly?

      Let's go to the park
      let's go to the park
      let's go to the park.
      Correct answer: Let's go to the park.

      Q2.
      Tick the sentences that make complete sense.

      Correct answer: I love eating pizza.
      if it is raining
      Correct answer: Do you want to play tennis?
      because it is delicious

      Q3.
      Identify the verb in this sentence: Ben built a sandcastle on the beach.

      Correct answer: built
      sandcastle
      the
      beach

      Q4.
      What is the joining word in this sentence? We can get the bus if there are train strikes.

      Correct Answer: if, If

      Q5.
      A complex sentence...

      is a sentence about one idea that makes complete sense.
      is formed of two simple sentences and a joining word.
      Correct answer: has a first idea stretched with a second idea that depends on the first.

      Q6.
      Match the sentence type to the correct example.

      Correct Answer:complex sentence,Sam played on the swings that were in the playground.

      Sam played on the swings that were in the playground.

      Correct Answer:simple sentence,Sam played on the swings.

      Sam played on the swings.

      Correct Answer:compound sentence,Sam played on the swings and he chatted to his friend.

      Sam played on the swings and he chatted to his friend.

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are joining words used to join together words or ideas in sentences?

      we
      for
      Correct answer: so
      Correct answer: that
      Correct answer: when

      Q2.
      Match the joining word to its purpose.

      Correct Answer:so,for giving a result

      for giving a result

      Correct Answer:that,for giving more detail

      for giving more detail

      Q3.
      What is the function of the joining word ‘that’ in this sentence? 'I am wearing my mittens that I got for my birthday.'

      giving a result to the first idea in the sentence
      Correct answer: giving more detail to the first idea in the sentence
      giving a reason for the first idea in the sentence
      giving a time frame for the first idea in the sentence

      Q4.
      Using 'so' or 'that' to stretch a first idea...

      Correct answer: forms a complex sentence.
      forms a compound sentence.
      forms a simple sentence.

      Q5.
      Choose a second idea that stretches this first idea to give a result: Fish have gills…

      if they are hunting for food.
      when they go to sleep.
      Correct answer: so they can breathe under water.

      Q6.
      Would ‘so’ or ‘that’ work better to join the two ideas in this sentence together? I bought a snack ____ I wouldn’t get hungry later.

      Correct Answer: so, So

      To help you plan your 2 English lesson on: Subordination with 'so' and 'that', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...