Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling homophones and near-homophones

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell common homophones and understand their meaning.

      Key learning points

      1. Two or more words that sound the same but have different meanings or spellings are called homophones.
      2. 'There', 'their' and 'they're' are homophones.
      3. 'To', 'too' and 'two' are homophones.
      4. 'Won' and 'one' are homophones.
      5. 'Our', 'hour' and 'are' are homophones.

      Keywords

      • Homophone - words that sound the same but have different meanings and spellings

      • Near-homophone - a word that sounds very similar to another word with a slightly different spelling and meaning

      • Contraction - two words pushed together

      Common misconception

      Pupils may struggle to distinguish between decodable and common exception words.

      Be explicit about the difficulties in spelling these words and give time to practise spelling these common exception words. Supplement the slides with any visuals linked to your school's SSP to support building on any learning from Rec and Y1.

      Teacher tip

      You may need to amend this lesson based on your cohort's regional pronunciations as some of these words may not be pronounced the same in certain accents and therefore, won't be homophones. Use 'homophone alert' as a hook.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the words that are all part of the same 'word family'.

      Correct answer: win
      victory
      Correct answer: winning
      Correct answer: winner
      which

      Q2.
      Which of these words are nouns?

      two
      Correct answer: friend
      played
      Correct answer: cake

      Q3.
      Select the pair of homophones.

      Correct answer: night
      sight
      Correct answer: knight
      flight

      Q4.
      Select the pair of homophones.

      hair
      Correct answer: hear
      Correct answer: here
      high

      Q5.
      Match each term to its correct definition.

      Correct Answer:grapheme,a letter or group of letters that represent a sound

      a letter or group of letters that represent a sound

      Correct Answer:phoneme,the smallest unit of sound that can change a word's meaning

      the smallest unit of sound that can change a word's meaning

      Correct Answer:homophone,words that sound the same but have different meanings

      words that sound the same but have different meanings

      Q6.
      Select the correct spelling for the following sentence. I need to take a __________ from work to relax.

      brake
      Correct answer: break
      brayk

      6 Questions

      Q1.
      Match the homophones.

      Correct Answer:won,one

      one

      Correct Answer:their,there

      there

      Correct Answer:to,two

      two

      Correct Answer:our,hour

      hour

      Q2.
      Select the correct spelling for the following sentence. I would like to buy __________ ticket.

      won
      Correct answer: one

      Q3.
      Select the correct spelling for the following sentence. The children put on __________ coats.

      Correct answer: their
      they're
      there

      Q4.
      Select the correct spelling for the following sentence. I walked __________ the shops

      two
      too
      Correct answer: to

      Q5.
      Select the correct spelling for the following sentence. You are an __________ late.

      are
      Correct answer: hour
      our

      Q6.
      What is a homophone?

      the smallest unit of sound
      words that look the same
      the written representation of a sound
      Correct answer: words that sound the same, but are spelt differently and have different meanings

      To help you plan your 2 English lesson on: Spelling homophones and near-homophones, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...