New
New
Year 2

The 'ee' spellings, including 'ee', 'ea' and 'e-e'

I can read and spell words containing three representations of the ‘ee’ phoneme: ‘ee', 'ea' and 'e-e'.

New
New
Year 2

The 'ee' spellings, including 'ee', 'ea' and 'e-e'

I can read and spell words containing three representations of the ‘ee’ phoneme: ‘ee', 'ea' and 'e-e'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 'ee' and 'ea' are common spellings of the 'ee' phoneme.
  2. 'e-e' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found 'last but one'.
  3. How to spell the common exception words 'find', 'kind', 'mind' and 'behind'.

Common misconception

The 'ea' and 'ee' spellings are commonly confused.

Be clear that these spellings cannot be used interchangeably. It's important to learn the spellings of words individually to avoid mistakes.

Keywords

  • Rhyming words - words that have the same or similar ending sounds often used in poetry

  • Common - common spellings are those which appear frequently

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Split digraph - has a letter that comes between the two letters in a digraph like in "make" where the "k" separates the digraph "ae"

Ensure to model your handwriting expectations for this stage in the year, when modelling writing the words out. If pupils are joining, practising their spellings using cursive will support their spelling.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the words and the definitions.
Correct Answer:proper noun,a specific name given to a particular person, place or thing

a specific name given to a particular person, place or thing

Correct Answer:rhyme,words that have the same or similar ending sounds

words that have the same or similar ending sounds

Correct Answer:word family,a group of words common in feature, pattern or meaning

a group of words common in feature, pattern or meaning

Q2.
Select the correct spelling to match the sentence. I had a tasty __________ for lunch.
stake
Correct answer: steak
staik
Q3.
Choose two words that rhyme with grey.
Correct answer: weigh
great
Correct answer: may
break
hate
Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence. The nest step is to way two-hundred and fifty grams of flour.
Correct Answer: weigh
Q5.
Select the correct spelling to finish the sentence. The __________ fell from the tree.
akorn
aycorn
aicorn
Correct answer: acorn
Q6.
Put the different parts of this spelling strategy in the correct order.
1 - look
2 - cover
3 - write
4 - check

6 Questions

Q1.
Select the correct spelling to fit the sentence. 'Sarah was very __________ to her new classmate.'
kynd
Correct answer: kind
kined
Q2.
Choose the correct 'ee' spelling that goes in these words.
Correct Answer:seek,ee

ee

Correct Answer:athlete,e-e

e-e

Correct Answer:heat,ea

ea

Q3.
Match the grapheme to where they commonly appear in a word.
Correct Answer:ea,anywhere in a word

anywhere in a word

Correct Answer:ee,in the middle or at the end of a word

in the middle or at the end of a word

Correct Answer:e-e,'last but one'

'last but one'

Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence. 'The extreem heat wave caused record-breaking temperatures.'
Correct Answer: extreme
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. 'Strawberries and creem are very tasty together.'
Correct Answer: cream
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. 'Please keap off the grass.'
Correct Answer: keep