New
New
Year 1

Character description of a family member

I can describe a member of my family using adjectives and adverbs.

New
New
Year 1

Character description of a family member

I can describe a member of my family using adjectives and adverbs.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Vocabulary can be generated and used in different ways using a word bank
  2. Adjectives describe a noun
  3. When using two adjectives, a comma is placed in between them, such as 'kind, friendly'
  4. Using adverbs can add detail to how family members do something
  5. Two ideas can be joined using a joining word like 'and' to form a compound sentence

Common misconception

Pupils may be uncertain about how to write their verb e.g. dances or hugs.

Provide children with a verbs word bank in the form they will use them e.g. jumps, hops, skip, hugs etc. to make sense within the sentence.

Keywords

  • Comma - a punctuation mark used to list two adjectives in an ENP

  • Adjective - describes a noun

  • Joining word - a word that joins words or ideas

  • Adverb - a word that describes or gives more information about a verb

  • Personality trait - the special qualities that make a character themselves

If you have covered the previous lessons in the unit, encourage the children to refer back to their sentences about Anna's family members to help them generate their own ideas.
Teacher tip

Equipment

You will need a copy of the 2012 Walker Books edition of 'Anna Hibiscus' Song' by Atinuke.

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these are family members in Anna's family?
Correct answer: Mama
brother
Correct answer: Papa
cat
Q2.
Which of these are adjectives that mean the same as happy?
angry
energetic
Correct answer: cheerful
Correct answer: merry
Q3.
Which adverb would you use to complete this sentence: The speedy car travelled...
slowly
angrily
Correct answer: quickly
carefully
Q4.
Which sentence is punctuated correctly?
Correct answer: My sister is kind.
My sister is kind
my sister is kind.
my sister is kind
Q5.
Match the term to the example from this sentence: "My kind sister jumps quickly."
Correct Answer:adjective,kind

kind

Correct Answer:noun,sister

sister

Correct Answer:verb,jumps

jumps

Correct Answer:adverb,quickly

quickly

Q6.
Which of these is a sentence that makes complete sense?
My cousin jump happily.
Cousin jump happily.
My happily cousin jumps.
Correct answer: My cousin jumps happily.

6 Questions

Q1.
Which of these is a joining word?
shop
he
Correct answer: and
she
Q2.
Which joining word would join these two simple sentences together? My caring Mama plays happily my energetic brother hops excitedly.
Correct Answer: and
Q3.
Match the word type to an example.
Correct Answer:noun,Grandfather

Grandfather

Correct Answer:adjective,calm

calm

Correct Answer:verb,counts

counts

Correct Answer:adverb,quietly

quietly

Q4.
Which of these expanded noun phrases has the comma in the correct place?
Correct answer: kind, energetic brother
kind energetic brother
kind, energetic, brother
kind energetic, brother
Q5.
Which compound sentence is correctly punctuated?
My kind auntie reads peacefully And My funny uncle jokes happily.
My kind auntie reads peacefully and My funny uncle jokes happily.
My kind auntie reads peacefully. and my funny uncle jokes happily.
Correct answer: My kind auntie reads peacefully and my funny uncle jokes happily.
Q6.
Which of these is correct about a compound sentence?
Correct answer: A compound sentence is made up of two complete ideas.
A compound sentence needs two capital letters and two full stops.
A compound sentence must contain five adjectives.
Correct answer: A compound sentence can have its two ideas joined together using 'and'.