New
New
Year 1

Comparing adjectives and adverbs to show emotion

I can choose appropriate adjectives and adverbs to show a range of emotions.

New
New
Year 1

Comparing adjectives and adverbs to show emotion

I can choose appropriate adjectives and adverbs to show a range of emotions.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Emotions can be different and shown in different ways, so descriptions must be chosen carefully
  2. An emotion describes how someone is feeling
  3. A character can feel different emotions at different points of a story
  4. Including a range of adjectives to describe the same feeling stops repetition and makes writing more interesting
  5. Adverbs can be used to show how someone feels when they do something, such as 'counts quietly' or 'cartwheels happily'.

Common misconception

Pupils may struggle to generate their own adverbs.

The focus of the lesson is using adverbs within a sentence, so provide as many as children may need. You can use word banks to support as well as lots of oral rehearsal.

Keywords

  • Emotion - a feeling or mood

  • Noun - a naming word

  • Adjective - describes or adds detail to a noun

  • Verb - a doing or being word

  • Adverb - a word that describes or gives more information about a verb

Teach the Year 1 Grammar Word Class unit alongside this unit. For this lesson specifically, refer to the lesson 'Adverbs'.
Teacher tip

Equipment

You will need a copy of the 2012 Walker Books edition of 'Anna Hibiscus' Song' by Atinuke.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these are nouns?
Correct answer: mango
fresh
dance
Correct answer: Anna
Q2.
Identify the verb in this sentence: The kind Cousins cartwheel.
The
kind
Cousins
Correct answer: cartwheel
Q3.
Identify the adjective in this sentence: The kind Cousins cartwheel.
The
Correct answer: kind
Cousins
cartwheel
Q4.
Match the word to its definition.
Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

a word that describes a noun

Correct Answer:noun,a naming word for people, places and things

a naming word for people, places and things

Correct Answer:verb,a doing or being word

a doing or being word

Correct Answer:expanded noun phrase,a group of words with no verb that adds detail to a noun

a group of words with no verb that adds detail to a noun

Q5.
Which of these must a full sentence contain?
Correct answer: a verb
an adjective
a noun
Correct answer: a capital letter at the start
Correct answer: a punctuation mark at the end
Q6.
Which of these expanded noun phrases has the comma in the correct place?
oily smoking engine
oily smoking, engine
,oily smoking engine
Correct answer: oily, smoking engine

6 Questions

Q1.
Which two adjectives could you use to complete this expanded noun phrase?: _________, _________ Anna
boring, lonely
Correct answer: loving, lively
kind, sad
Q2.
Which of these are verbs?
Correct answer: dances
happy
Correct answer: squeezes
Grandmother
Q3.
Which of these are adverbs?
cartwheel
sing
Correct answer: quickly
Correct answer: bravely
Q4.
Identify the adverb in this sentence: I watch kind, caring Anna sing happily.
watch
kind
Anna
Correct answer: happily
Q5.
Match the term to its definition.
Correct Answer:noun,a naming word for people, places and things

a naming word for people, places and things

Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

a word that describes a noun

Correct Answer:verb,a doing or being word

a doing or being word

Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

a word that describes a verb

Q6.
Which is the correctly punctuated sentence?
I watch lively, energetic Uncle Tunde dance happily
I watch lively, energetic Uncle Tunde dance. happily
Correct answer: I watch lively, energetic Uncle Tunde dance happily.
i watch lively, energetic Uncle Tunde dance happily