New
New
Year 1

Describing the setting in 'Anna Hibiscus' Song'

I can describe a setting using a range of adjectives.

New
New
Year 1

Describing the setting in 'Anna Hibiscus' Song'

I can describe a setting using a range of adjectives.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Senses can be used to describe and imagine a setting
  2. When using two adjectives, a comma is placed in between them, such as 'warm, vibrant Nigeria'
  3. An adjective describes a noun
  4. When we place more than one noun before an adjective, it is called an expanded noun phrase

Common misconception

Pupils may mistake an expanded noun phrase as a sentence.

Discuss what is missing from the expanded noun phrase to show it is not a sentence (a verb and a capital letter or punctuation mark to end a sentence). In the subsequent lessons, pupils will build their expanded noun phrases into sentences.

Keywords

  • Sense - the physical abilities of sight, smell, hearing, touch and taste

  • Noun - a naming word for people, places or things

  • Adjective - a word that describes a noun

  • Expanded noun phrase - a group of words with no verb that adds detail to a noun

  • Comma - a punctuation mark used to list two adjectives in an expanded noun phrase

Equipment

You will need a copy of the 2012 Walker Books edition of 'Anna Hibiscus' Song' by Atinuke.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is a setting?
a person or animal in a story
Correct answer: where a story takes place
what happens in a story
Q2.
Match the word to the definition.
Correct Answer:adjective,a word that describes or adds detail to a noun

a word that describes or adds detail to a noun

Correct Answer:common noun,a naming word that does not always need a capital eter

a naming word that does not always need a capital eter

Correct Answer:proper noun,a naming word that always needs a capital letter

a naming word that always needs a capital letter

Q3.
Match the noun from the story to the type of noun that it is.
Correct Answer:Anna,proper noun

proper noun

Correct Answer:tree,singular common noun

singular common noun

Correct Answer:birds,plural common noun

plural common noun

Q4.
Identify the adjective in this sentence: The noisy birds sat in the tree.
Correct answer: noisy
birds
sat
tree
Q5.
Complete this sentence: An adjective...
often comes after a noun.
Correct answer: often comes before a noun.
always has a capital letter.
often ends the sentence.
Q6.
Which of these are examples of senses?
jumping
Correct answer: seeing
Correct answer: smelling
Correct answer: tasting
hopping

6 Questions

Q1.
Match the body part to the correct sense.
Correct Answer:eye,sight

sight

Correct Answer:nose,smell

smell

Correct Answer:hands,touch

touch

Correct Answer:mouth,taste

taste

Correct Answer:ears,hearing

hearing

Q2.
Match the noun to the adjective that best describes it.
Correct Answer:car engine,oily

oily

Correct Answer:mango,juicy

juicy

Correct Answer:birds,tuneful

tuneful

Q3.
Which of these is the correct definition for an adjective?
An adjective is a word that describes a verb.
Correct answer: An adjective is a word that describes a noun.
An adjective is a word that is a naming word.
An adjective is a doing or being word.
Q4.
Which of these are adjectives you could use to describe a flower?
tasty
Correct answer: fresh
hard
Correct answer: floral
Correct answer: bright
Q5.
Match the term to its examples
Correct Answer:noun,yams

yams

Correct Answer:adjective,smooth

smooth

Correct Answer:expanded noun phrase,smooth, sweet yams

smooth, sweet yams

Q6.
Which expanded noun phrase is punctuated correctly?
speedy green gecko
speedy, green, gecko
Correct answer: speedy, green gecko
speedy green, gecko