New
New
Year 1

Writing descriptive sentences about the setting in 'Anna Hibiscus' Song'

I can join two ideas together to write a descriptive sentence.

New
New
Year 1

Writing descriptive sentences about the setting in 'Anna Hibiscus' Song'

I can join two ideas together to write a descriptive sentence.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. An adjective or list of adjectives can describe a noun, such as 'sweet mango' or 'noisy, chirping birds'
  2. Describing a setting using senses helps the reader to imagine they are there or have been there.
  3. The joining word 'and' can be used to join two complete ideas into a full sentence.
  4. Joining two simple sentences with the joining word 'and' is a compound sentence.

Common misconception

Pupils may want to use 'and' repeatedly, creating a long sentence.

Give the children an 'and' card. Tell them to keep it in their pockets and emphasise they only have one 'and' per sentence, so they have to decide when they have used it. Once they have used it for the sentence, they have to give it back!

Keywords

  • Sense - the physical abilities of sight, smell, hearing, touch and taste

  • Expanded noun phrase - a group of words with no verb that adds detail to a noun

  • Sentence - an idea that makes complete sense including a verb

  • Verb - a doing or being word

  • Joining word - a word that joins words or ideas

Equipment

You will need a copy of the 2012 Walker Books edition of 'Anna Hibiscus' Song' by Atinuke.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the name of the punctuation to its mark.
Correct Answer:full stop,.

.

Correct Answer:comma,,

,

Correct Answer:question mark,?

?

Correct Answer:exclamation mark,!

!

Q2.
Which piece of punctuation separates two adjectives describing a noun?
full stop
Correct answer: comma
exclamation mark
question mark
Q3.
Match the term with its example.
Correct Answer:noun,mango

mango

Correct Answer:adjective,juicy

juicy

Correct Answer:expanded noun phrase,juicy, sweet mango

juicy, sweet mango

Correct Answer:verb,tasted

tasted

Correct Answer:simple sentence,I tasted a juicy, sweet mango.

I tasted a juicy, sweet mango.

Q4.
Which of these is a sentence?
Correct answer: I like juicy mangoes.
juicy mangoes
like juicy mangoes
Q5.
Match the present tense verb that describes the senses with its past tense verb.
Correct Answer:see,saw

saw

Correct Answer:hear,heard

heard

Correct Answer:taste,tasted

tasted

Correct Answer:smell,smelt

smelt

Correct Answer:feel,felt

felt

Q6.
Which expanded noun phrase has the comma in the correct place?
fresh floral flowers,
fresh, floral, flowers
Correct answer: fresh, floral flowers
, fresh floral flowers

6 Questions

Q1.
Which of these are needed to create a simple sentence?
contain a proper noun
be written in the past tense
Correct answer: make complete sense
Correct answer: contain a verb
Q2.
Which sentence is punctuated correctly?
I saw a smoky engine
i saw a smoky engine.
Correct answer: I saw a smoky engine.
I Saw a Smoky Engine.
Q3.
Identify the verb in this sentence: I felt the warm branches.
I
Correct answer: felt
warm
branches
Q4.
Which of these is a joining word?
my
I
Correct answer: and
the
Q5.
What can we use the joining word 'and' for?
to describe
Correct answer: to build on ideas
to tell someone to do something
to ask a question
Q6.
Which of these compound sentences is punctuated correctly?
I heard noisy, chirping birds. And I saw bright, colourful flowers.
I heard noisy, chirping birds. and I saw bright, colourful flowers.
I heard noisy, chirping birds and I saw bright, colourful flowers
Correct answer: I heard noisy, chirping birds and I saw bright, colourful flowers.