Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying the features of an information text to prepare for writing our own

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify features of an information text through exploring a model text about the author Atinuke.

      Key learning points

      1. Information texts are a form of non-fiction writing that provide information about someone or something.
      2. The purpose of an information text is to provide true and factual information to inform the reader on a topic.
      3. Information texts are written in the third person, using some second person to engage the reader.
      4. Headings and subheadings are key features that organise an information text into sections for the reader.
      5. An information text about an author provides information about their life, e.g. childhood, inspiration, jobs and books.

      Keywords

      • Information text - a form of non-fiction writing that provides true and factual information about someone or something

      • Feature - refers to the distinctive characteristics that belong to a text type

      • Author - the person responsible for crafting the words that make up a text

      Common misconception

      Children may find it difficult to understand the difference between layout features and linguistic features.

      This lesson focuses primarily on layout features to support children in understanding how to organise and structure information in an information text. Explain that the linguistic features refer to the type of language used and explore examples.

      Teacher tip

      Explore subtle use of informalities and authorial perspective within the information text. E.g. 'the wonderful author'. Explain that information texts about a person are factual, but they are often written in a flattering tone which includes the use of descriptive adjectives.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is fiction writing?

      Correct answer: made up stories involving elements which did not happen in real life
      texts which presents real events, information, or knowledge
      any words inside a book

      Q2.
      What is non-fiction writing?

      any words inside a book
      Correct answer: texts which presents real events, information, or knowledge
      made up stories involving elements which did not happen in real life

      Q3.
      What is 'information'?

      a person's opinion
      Correct answer: facts learned about something or someone
      questions about a topic

      Q4.
      Which of the following is an example of third person perspective?

      I believe
      Correct answer: she became
      you should

      Q5.
      When do you use a capital letter?

      Correct answer: at the beginning of a sentence
      at the end of a sentence
      Correct answer: for a proper noun

      Q6.
      What are the different ways you can end a sentence?

      Correct answer: with a full stop
      Correct answer: with a question mark
      Correct answer: with an exclamation mark
      with a comma

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are examples of non-fiction texts?

      nursery rhymes
      Correct answer: information texts
      Correct answer: newspaper reports
      stories

      Q2.
      What is an information text?

      Correct answer: writing that provides information about someone or something
      writing that reports on a news event
      writing that provides the ingredients and instructions for a meal

      Q3.
      What is the purpose of an information text?

      to spark the reader's imagination
      to provide a vivid picture of an imaginary setting
      Correct answer: to inform the reader about something or someone

      Q4.
      Match the author to the book they wrote.

      Correct Answer:Atinuke,'Anna Hibiscus'

      'Anna Hibiscus'

      Correct Answer:Roald Dahl,'Fantastic Mr Fox'

      'Fantastic Mr Fox'

      Correct Answer:Ibtihaj Muhammad,'The Proudest Blue'

      'The Proudest Blue'

      Q5.
      What person perspective is an information text mainly written in?

      first person
      second person
      Correct answer: third person

      Q6.
      Order the following to show your understanding of the layout of an information text.

      1 - heading
      2 - introduction
      3 - subeading
      4 - section

      To help you plan your 2 English lesson on: Identifying the features of an information text to prepare for writing our own, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...