Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Co-ordination three ways

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify two main verbs in a compound sentence.

      Key learning points

      1. Joining two simple sentences with 'and', 'but' or 'or' is called co-ordination.
      2. 'And', 'but' and 'or' are three different co-ordinating conjunctions.
      3. A compound sentence is formed of at least two equal ideas and at least one co-ordinating conjunction.
      4. A compound sentence has at least two different verbs.

      Keywords

      • Co-ordination - joining two simple sentences with 'and', 'but' or 'or'

      • Joining word - a word that joins words or ideas

      Common misconception

      Pupils may think that 'and', 'but' or 'or' in sentences always make a compound sentence.

      Ensure pupils understand that to be a compound sentence, each idea on either side of 'and', 'but' or 'or' must have equal weight.

      Teacher tip

      Instead of using 'co-ordinating conjunctions', use 'joining words' in your explanations to pupils of this age.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a verb?

      a word that describes a noun
      a naming word for people, places or things
      Correct answer: a doing or being word
      a word that joins words or ideas

      Q2.
      Match the sentence type to its definition.

      Correct Answer:simple sentence,a sentence about one idea that makes complete sense

      a sentence about one idea that makes complete sense

      Correct Answer:compound sentence,a sentence formed of two simple sentences and a joining word

      a sentence formed of two simple sentences and a joining word

      Q3.
      Which of the following words are verbs?

      toast
      Correct answer: are
      cold
      Correct answer: pull

      Q4.
      What is the past tense of the verb 'go'?

      came
      took
      Correct answer: went

      Q5.
      Identify the joining word in this compound sentence: 'I don't eat meat but I do eat fish.'

      Correct Answer: but, But

      Q6.
      Which sentence contains a command?

      What a beautiful ring that is!
      Your shoes are by the door.
      Have you got your coat today?
      Correct answer: Get your bag and we will go home.

      6 Questions

      Q1.
      What are the key features of a compound sentence?

      Correct answer: They contain at least two verbs.
      They include an expanded noun phrase.
      Correct answer: They include two ideas of equal importance.
      Correct answer: They include a joining word.

      Q2.
      Joining words...

      start a sentence to tell the reader when something happens.
      are the words that start commands.
      Correct answer: join words or ideas.
      are a group of words with no verb.

      Q3.
      Identify the verbs in this compound sentence: 'Let's go to the park and play on our skateboards.'

      Correct answer: go
      and
      our
      Correct answer: play
      let's

      Q4.
      Match the joining word to its purpose.

      Correct Answer:and,for building on

      for building on

      Correct Answer:but,for a positive and a negative

      for a positive and a negative

      Correct Answer:or,for an option or an effect

      for an option or an effect

      Q5.
      What is the purpose of a joining word in a compound sentence?

      to join two nouns
      Correct answer: to join two ideas
      to join two verbs

      Q6.
      What joining word is missing from this compound sentence? 'I want to go on the swings __________ they are always busy.'

      Correct Answer: but, But

      To help you plan your 2 English lesson on: Co-ordination three ways, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...