New
New
Year 2

Statements, questions and commands

I can recognise the difference between a statement, question and command.

New
New
Year 2

Statements, questions and commands

I can recognise the difference between a statement, question and command.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are four types of simple sentence.
  2. Any simple sentence is a sentence about one idea that makes complete sense.
  3. Each type of simple sentence has a different purpose for the reader.
  4. A statement often ends with a full stop, a question with a question mark and a command can end with an exclamation mark.
  5. A command starts with an imperative verb.

Common misconception

Pupils may find it difficult to know when a command ends in an exclamation mark and when it doesn't.

Choose clear examples that model strong emotion and calm emotion and use tone and intonation to support understanding.

Keywords

  • Simple sentence - a sentence about one idea that makes complete sense

  • Statement - a type of simple sentence that expresses a fact or an opinion and most often ends with a full stop

  • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark

  • Command - a type of simple sentence that tells someone to do something and can end with an exclamation mark

  • Imperative verb - a type of verb that starts a command and tells someone what to do

Give the pupils some time to practise giving each other commands such as following a simple sequence of instructions: turn around, jump once, pat your knees.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which one of these most often comes at the end of a sentence?
capital letter
noun
Correct answer: full stop
verb
Q2.
Match the word with the correct definition.
Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things

a naming word for people, places or things

Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

a word that describes a noun

Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

a word that describes a verb

Correct Answer:verb,a doing or being word

a doing or being word

Q3.
Tick the sentence that has the correct punctuation:
the children played.
the children played
Correct answer: The children played.
The children played
Q4.
Tick the nouns:
digging
Correct answer: Jacob
hot
Correct answer: bucket
Q5.
What is the verb in this sentence? The teacher clapped his hands.
teacher
Correct answer: clapped
the
hands
Q6.
Which of these sentences makes complete sense?
the mud
Correct answer: Lucas is muddy.
Correct answer: Clean the mud off your boots.
your boots.

6 Questions

Q1.
Match the simple sentence type to the punctuation mark it ends with.
Correct Answer:statement,full stop

full stop

Correct Answer:question,question mark

question mark

Q2.
Tick the correct punctuation mark to complete this simple sentence: The door is pink
,
?
!
Correct answer: .
Q3.
Match the simple sentence type to the definition.
Correct Answer:statement,expresses fact or opinion

expresses fact or opinion

Correct Answer:question,asks for an answer

asks for an answer

Correct Answer:command,tells someone to do something

tells someone to do something

Q4.
Tick the commands.
Correct answer: Make the dinner.
Where are my shoes?
The children played.
Correct answer: Clear the table.
Q5.
Which of these would you find in a question?
full stop
Correct answer: verb
exclamation mark
Correct answer: question mark
Q6.
What type of verb do you use at the start of a command to tell someone what to do?
being verb
adverb
Correct answer: imperative verb