New
New
Year 2

Building comprehension of 'Emmeline Pankhurst, Little People Big Dreams'

I can use reading strategies to learn information about Emmeline Pankhurst.

New
New
Year 2

Building comprehension of 'Emmeline Pankhurst, Little People Big Dreams'

I can use reading strategies to learn information about Emmeline Pankhurst.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. It is useful to pick out the important parts when retelling a story
  2. Re-reading a text helps to build fluency and understanding
  3. Searching for a "word within a word" is a strategy to understand words
  4. Retrieving key information helps to build greater understanding of a story

Common misconception

I only need to read a story once to understand it.

Often stories have lots of new vocabulary and important information. Re-reading a story helps us with fluency and greater understanding.

Keywords

  • Information - facts learned about something or someone

  • Biography - a non-fiction text written about someone's life

  • Activist - a person who takes action to change something in our world

  • Suffrage - the right to vote in political elections

  • Chronological - following the order in which a series of events happened

Turn 'word within a word' strategy into a fun game as a warm up for reading/writing lessons to embed the skill.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains depictions of discriminatory behaviour.
  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

6 Questions

Q1.
What type of text is a biography?
Correct answer: non-fiction
poetry
fiction
Q2.
What does a biography text tell you about?
what is going to happen in the future
Correct answer: the story of a significant person's life
a made-up story
Q3.
What order is a biography written in?
random order
going backwards in time
Correct answer: chronological order
Q4.
Match the vocabulary to the correct definition.
Correct Answer:significant figure,a person who has done something important in our world

a person who has done something important in our world

Correct Answer:activist,a person who takes action to change something in our world

a person who takes action to change something in our world

Correct Answer:suffrage,the right to vote in political elections

the right to vote in political elections

Q5.
Why is Emmeline Pankhurst a significant figure in history?
Correct answer: she was an activist for women's right to vote
she was born in Manchester
she enjoyed reading
Q6.
Which of the following adjectives best describes Emmeline Pankhurst?
shy
unkind
Correct answer: brave

6 Questions

Q1.
Why is it important to re-read a text?
so you can remember the entire thing by heart
Correct answer: it supports with reading fluency and understanding of the text
it is fun
Q2.
When retelling key events, I should ...
include every detail from the text.
Correct answer: pick out the important information in chronological order.
start at the end of the text.
Q3.
What does the word 'suffrage' mean?
Correct answer: the right to vote in political elections
the right to suffer
the right to be angry
Q4.
Match the word to the word it can be found within.
Correct Answer:suffrage,Suffragette

Suffragette

Correct Answer:fair,unfairly

unfairly

Correct Answer:act,activist

activist

Q5.
When I am retrieving important information from a text, I should ...
read the entire text again.
Correct answer: search the text for keywords from the question.
try and remember the important information.
Q6.
Why is retrieving key information from a text important?
Correct answer: it helps to build a greater understanding of the whole text
it helps to remember everything
it is the easiest thing to do