New
New
Year 2

Generating knowledge of Florence Nightingale and Mary Seacole for a report

I can generate knowledge of Florence Nightingale and Mary Seacole to use in a non-chronological report.

New
New
Year 2

Generating knowledge of Florence Nightingale and Mary Seacole for a report

I can generate knowledge of Florence Nightingale and Mary Seacole to use in a non-chronological report.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Florence Nightingale was a nurse during the Crimean War.
  2. Florence Nightingale helped to train nurses and make hospitals cleaner.
  3. Mary Seacole was born in Jamaica and was a doctress.
  4. Mary Seacole went to the Crimean War and set up a hospital called the ‘British Hotel’ to look after wounded soldiers.

Common misconception

Pupils may think that hospitals have always been clean and organised as they are today.

Show pupils images of hospitals during the Crimean war and hospitals today and allow them to explore and make comparisons.

Keywords

  • Florence Nightingale - a nurse remembered for her work during the Crimean War

  • Mary Seacole - a doctress who travelled to Crimea to care for soldiers during the Crimean War

  • Crimean War - a war between Russie and Britian, France and Turkey

  • Soldiers - a person who fights for their country in a war

  • Doctress - a term for a female doctor

Children could do their own research using non-fiction texts and the internet, then present to the class. Add images of Florence and Mary to the slide deck and images to help explain the Crimean War.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.
  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
A simple sentence must contain which of these?
Correct answer: capital letter
adjectives
joining words
Q2.
A simple sentence must also contain which of these?
question mark
Correct answer: full stop or exclamation mark
comma
Q3.
Complete this sentence. An expanded noun phrase contains two ....
Correct answer: adjectives.
nouns.
verbs.
Q4.
Which of these word types describes a noun?
Correct answer: adjective
verb
adverb
Q5.
What is the definition of a verb?
a person, place or thing
a describing word
Correct answer: a doing word
Q6.
What is the definition of a noun?
Correct answer: a person, place or thing
a describing word
a doing word

6 Questions

Q1.
Which Italian city was Florence Nightingale born in?
Rome
Correct answer: Florence
Milan
Q2.
Florence wanted to become a nurse when she was younger. How did her parents feel about this?
They liked the idea.
Correct answer: They did not like the idea.
They didn't care.
Q3.
What was the name of the war that Florence travelled to?
The Great War
Correct answer: The Crimean War
World War 2
Q4.
How many nurses did Florence bring with her to Crimea?
none
10
Correct answer: 38
280
Q5.
Mary Seacole was a doctress in which country?
Correct answer: Jamaica
Scotland
Italy
Q6.
Mary Seacole travelled to Crimea and set up a hospital called what?
Correct answer: The British Hotel
The British Hospital
The British Hope