Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the end of the story, building suspense: 'Jack and the Beanstalk'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the end of a traditional tale, building suspense.

      Key learning points

      1. Two ideas can be joined using a joining word, 'and'
      2. Exclamation marks can be used to show surprise, such as when the giant follows Jack down the beanstalk.
      3. Some adverbs describing how characters may move can be used at the start of a sentence, such as 'quickly'.
      4. Some adverbials of time build suspense, such as 'suddenly'
      5. When we start a sentence with an adverb, we call it a fronted adverbial.

      Keywords

      • Adverb - a word that describes or gives more information about a verb, adjective, or other adverbs

      • Joining word - a word that joins words or ideas

      • Adjective - describes a noun

      • Ending - the final part of something, such as a story

      • Exclamation mark - a punctuation mark used to express strong emotion

      Common misconception

      Pupils may tick their success criteria without checking and correcting.

      When you are modelling your write, continuously refer back to the success criteria yourself. Adapt the success criteria accordingly to help pupils experience success.

      Teacher tip

      Give your pupils a range of sequencing words and adverbs to choose from for both the oral (Task A) and written (Task B) part of this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words are adjectives?

      Correct answer: huge
      beanstalk
      the Giant
      Correct answer: mean

      Q2.
      Which adjectives would you choose to best describe the beanstalk?

      angry
      blue
      Correct answer: green
      Correct answer: gigantic

      Q3.
      Match the word to the correct word class.

      Correct Answer:clouds,noun

      noun

      Correct Answer:climbed,verb

      verb

      Correct Answer:fluffy,adjective

      adjective

      Correct Answer:quickly,adverb

      adverb

      Q4.
      Which verb best fills the gap in this sentence: Sneakily, Jack __________ past the sleeping giant.

      stomped
      Correct answer: crept
      charged
      jumped

      Q5.
      What did Jack steal from the giant in the story of 'Jack and the Beanstalk'?

      a glass slipper
      Correct answer: a goose
      a frog
      Correct answer: a sack of gold
      Correct answer: a talking harp

      Q6.
      Which is the only sentence that makes sense?

      The top, he saw a grand, majestic castle.
      At the top, a grand, majestic castle.
      he saw grand, majestic castle.
      Correct answer: At the top, he saw a grand, majestic castle.

      6 Questions

      Q1.
      When is an exclamation mark used?

      at the end of every sentence
      to ask the reader for an answer
      Correct answer: to express strong emotion such as shock or surprise

      Q2.
      Which sequencing word best fits the gap in this sentence: __________, the giant woke up.

      Finally,
      Once upon a time,
      Correct answer: Suddenly,
      Then,

      Q3.
      What was the solution to the problem?

      Jack asked his mother to climb the beanstalk to help him.
      Correct answer: Jack chopped the beanstalk down.
      Jack gave the giant's things back to him.
      The giant gobbled Jack and his mother up.

      Q4.
      Identify the adverbs.

      Next,
      Then,
      Correct answer: Quickly,
      Correct answer: Angrily,

      Q5.
      Which sentence is punctuated correctly?

      Jack and his mum lived happily ever after
      jack and his mum lived happily ever after.
      jack and his mum lived happily ever after
      Correct answer: Jack and his mum lived happily ever after.

      Q6.
      Identify the sentence that makes complete sense.

      The giant never seen again.
      The was never seen again.
      Correct answer: The giant was never seen again.
      The giant was never again.

      To help you plan your 1 English lesson on: Writing the end of the story, building suspense: 'Jack and the Beanstalk', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...