Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Thinking from Lulu's perspective and asking questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can think from characters’ perspectives and ask characters questions.

      Key learning points

      1. A character's facial expressions and actions help infer how they feel, such as when Lulu is told she can have a cat
      2. Asking questions to the character helps to consider key events and themes
      3. Illustrations can offer clues as to how characters might feel or what might happen next
      4. Thinking from a character's perspective helps us to understand the story better.

      Keywords

      • Perspective - point of view

      • Illustration - a picture in a book

      • Theme - a big idea or message that is important in a text

      • Facial expression - a way of communicating emotion through the face

      • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark

      Common misconception

      Pupils may struggle to generate questions.

      When you are modelling, model the 'wondering' thought process and discuss what you want to know about, referring to why character's did certain things and how they felt at certain points.

      Teacher tip

      Provide hooks by acting as the characters and using props when answering the children's questions as if you are hot-seating. In the first learning cycle, the children play these roles in a more scaffolded way, making it easier for them to respond in character.

      Equipment

      You will need a copy of the 2018 Alanna Max edition of 'Lulu Gets a Cat' by Anna McQuinn.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a character in the story ‘Lulu Gets a Cat’?

      a dog
      Correct answer: a cat
      a shelter
      Correct answer: Lulu

      Q2.
      What is another word for 'pictures' in story books?

      text
      diagrams
      Correct answer: illustrations
      title
      illustrator

      Q3.
      Which adjectives could you use to describe Lulu during the story?

      Correct answer: happy
      angry
      Correct answer: responsible
      old

      Q4.
      Put the main events in the story in the correct order.

      1 - Lulu reads books and learns about cats.
      2 - Lulu and her Mummy go to the shelter and choose a cat to take home.
      3 - Lulu’s cat settles into living with Lulu.

      Q5.
      Match each key term to its example from the story 'Lulu Gets a Cat'

      Correct Answer:character,Lulu

      Lulu

      Correct Answer:setting,Lulu's house

      Lulu's house

      Correct Answer:plot,Lulu shows she is able to look after a real cat

      Lulu shows she is able to look after a real cat

      Q6.
      Which of these help us to understand what is happening in a story?

      author
      Correct answer: text
      illustrator
      Correct answer: illustrations

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are questions?

      Correct answer: What is your name?
      I like cats.
      Correct answer: Who is your favourite character?
      It is so exciting!

      Q2.
      Which of these words would you use if you were speaking from your own perspective about yourself?

      Correct answer: I
      she
      Correct answer: me
      Correct answer: my

      Q3.
      Which adjective best describes how Lulu might feel when her mum says she can get a real cat?

      calm
      confused
      scared
      Correct answer: excited

      Q4.
      Imagine you are the cat. How do you feel when Lulu reads you stories and you snuggle on her lap?

      Correct answer: relaxed
      lost
      scared
      Correct answer: happy

      Q5.
      Match each question to the appropriate example answer.

      Correct Answer:What is your favourite toy?,I like playing with a ball of string.

      I like playing with a ball of string.

      Correct Answer:Where do you like sleeping?,I like sleeping on Lulu's lap.

      I like sleeping on Lulu's lap.

      Correct Answer:What is your name?,I am called Makeda.

      I am called Makeda.

      Q6.
      Imagine you are Lulu. How will you show your mum you are ready to get a real cat?

      I will tell all my friends that I like cats.
      Correct answer: I will learn about how to take care of a cat.
      I will wear cat pyjamas.
      Correct answer: I will practise looking after my pretend cat.

      To help you plan your 1 English lesson on: Thinking from Lulu's perspective and asking questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...