New
New
Year 2

Planning the build-up of ‘Lucky Dip'

I can plan the build-up of ‘Lucky Dip’.

New
New
Year 2

Planning the build-up of ‘Lucky Dip'

I can plan the build-up of ‘Lucky Dip’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The purpose of the build-up is to develop the plot/characters, introduce a problem and build up tension and excitement.
  2. Our plan will contain ambitious vocabulary.
  3. Our plan will contain nouns, adjectives, verbs and adverbs.
  4. Using ambitious vocabulary helps to paint a vivid picture in the reader’s mind and make writing exciting to read.

Common misconception

Pupils may find it challenging to generate ambitious verbs, adverbs, nouns and adjectives all at once.

Depending on the abilities in the class, you may wish to focus on just one of these aspects in the plan e.g. only adjectives and nouns. Alternatively, children could work in pairs or small groups to generate their plans.

Keywords

  • Ambitious vocabulary - high-level language in writing that meets the text purpose

  • Planning - creating a framework before writing a section or whole text

To ensure pupils have a strong understanding of the events in the build-up, you may want to use a drama game such as 'freeze frames' to get the pupils to act out the key moments in advance of this lesson.
Teacher tip

Equipment

You need access to the 2001 animation ‘Lucky Dip’ by Emily Skinner for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the name for a group of words with no verb that adds detail to a noun?
a verb
a question
Correct answer: an expanded noun phrase
Q2.
An expanded noun phrase can contain two adjectives and a ....
verb.
Correct answer: noun.
adverb.
Q3.
In an expanded noun phrase, what comes between the adjectives?
Correct answer: a comma
a full stop
a dash
Q4.
Where is 'Lucky Dip' set?
Correct answer: the seaside
the city
the park
Q5.
More detail can be added to a verb by using ...
a noun.
another verb.
Correct answer: an adverb.
Q6.
Which of these words is an adverb?
ran
Emily
Correct answer: quickly

6 Questions

Q1.
Order these parts of a story staircase correctly.
1 - opening
2 - build-up
3 - climax
4 - resolution
Q2.
Which of these is a purpose of the build-up?
Correct answer: develop the plot and characters
end the story
describe the setting
Q3.
Which of these is a purpose of the build-up?
describe the main characters
Correct answer: introduce a problem
end the story
Q4.
The build-up is the part of the story where the writer will build up ...
Correct answer: tension and excitement.
descriptive words for the setting.
a resolution for the story.
Q5.
Put these parts of the build-up of 'Lucky Dip' in the correct order.
1 - Emily enters the strange and scary arcade.
2 - Emily sees the Pin Man and hides.
3 - Emily sees the magical bunny, but is taken out by her grandad.
Q6.
Adverbs are used to ...
describe a noun.
Correct answer: describe a verb.
describe an adjective.