New
New
Year 2

Writing the climax of ‘Lucky Dip'

I can write the climax of ‘Lucky Dip’.

New
New
Year 2

Writing the climax of ‘Lucky Dip'

I can write the climax of ‘Lucky Dip’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The purpose of the climax is to describe the significant challenge and create the highest point of tension.
  2. Fronted adverbials of manner tell the reader how something was done or how a character felt.
  3. Rhetorical questions are questions addressed directly to the reader where an answer is not expected.

Common misconception

Pupils may choose inappropriate fronted adverbials of manner, which do not describe the verb in the most effective way.

Give children printed sentences and printed fronted adverbials of manner and allow them to choose the most appropriate one to start each sentence. Children work in pairs and then compare with another pair.

Keywords

  • Fronted adverbial of manner - a sentence starter that tells the reader how something happened or how a character was feeling

  • Rhetorical question - a question asked to the reader that does not expect an answer

  • Adverb - a word that describes a verb

Play a game with your class in which you get them to act out a simple task such as walking on the spot or sitting down. Then change the way they do this by varying the fronted adverbial of manner.
Teacher tip

Equipment

You need access to the 2001 animation ‘Lucky Dip’ by Emily Skinner for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these characters do not appear in the climax of 'Lucky Dip'?
Emily
Pin Man
the bunny
Correct answer: Emily's grandparents
Q2.
True or false? In the climax, a writer will describe the problem and create lots of tension.
Correct Answer: true, True
Q3.
What part of the story staircase comes after the climax?
opening
build-up
Correct answer: resolution
Q4.
True or false? A writer may want to use a plan to help them write their climax.
Correct Answer: true, True
Q5.
Which character is best described using the adjectives 'soft' and 'fluffy'?
Pin Man
Emily
Correct answer: the bunny
Q6.
Which character's arms can be described as 'muscular' and 'tattooed'?
Emily
Correct answer: Pin Man
the bunny

6 Questions

Q1.
The most exciting part of a story is called the ...
opening.
build-up.
Correct answer: climax.
Q2.
In the climax of 'Lucky Dip', which character falls through a hole?
Correct answer: Emily
Pin Man
the bunny
Q3.
Why is Emily walking backwards when she fell down the hole?
She was playing a game.
Correct answer: She was backing away from Pin Man.
She wanted to fall down the hole to see where it led to.
Q4.
True or false? Rhetorical questions do not require an answer.
Correct Answer: true, True
Q5.
Fronted adverbials of manner are often ...
nouns.
verbs.
Correct answer: adverbs.
Q6.
Select the correct answers. Fronted adverbials of manner tell the reader ...
Correct answer: how something was done.
Correct answer: how a character felt.
where something happened.
when something happened.