Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Delivering a presentation of a non-chronological report about nocturnal animals

      Lesson details

      Learning outcome

      I can present a non-chronological report on nocturnal animals.

      Key learning points

      1. Presentations can be spoken aloud to an audience.
      2. Presentations are effective ways to share information.
      3. Presentations should be spoken clearly and at a suitable volume for the space you are in.

      Keywords

      • Presenting - involves speaking in front of others and listening to others

      • Audience - a group of people gathered to watch a presentation or performance

      • Volume - how loud or quiet something is

      • Rehearsing - practising something before you perform in order to get better at it

      Common misconception

      Pupils may speak very quickly, quietly and not look up from their page when presenting their report.

      The teacher says a word or phrase in a loud, clear voice, and the children have to echo it back as loudly and clearly as they can.

      Teacher tip

      Physically model strong body language, voice projection, diction and eye contact throughout the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a compound sentence?

      a sentence with lots of adjectives
      Correct answer: two simple sentences joined together
      a simple sentence

      Q2.
      What do compound sentences use to join ideas together?

      Correct answer: joining words
      capital letters
      commas

      Q3.
      'And' is a joining word. Which of these are also joining words?

      Correct answer: but
      Correct answer: or
      the

      Q4.
      'And' is the joining word for ...

      Correct answer: building on ideas.
      positive and negative sentences.
      for an option.

      Q5.
      Match the joining word to its purpose.

      Correct Answer:but,for a positive and a negative
      Correct Answer:or,for an option or effect
      Correct Answer:and,building on ideas

      Q6.
      When we write, we always try to ...

      Correct answer: vary our sentence types.
      write very fast.
      write in just capital letters.

      6 Questions

      Q1.
      Presenting can be an important final stage of which process?

      Correct answer: the writing process
      the reading process
      the drawing process

      Q2.
      Presenting involves speaking in front of ...

      a mirror.
      a wall.
      Correct answer: an audience.

      Q3.
      What is the most important thing to do when speaking to an audience?

      Correct answer: Make sure they can hear you.
      Make sure you look smart.
      Make sure they can see you.

      Q4.
      What is the name for how loud or quiet a sound is?

      Correct answer: volume
      pace
      eye-contact

      Q5.
      Eye-contact is very important because ...

      it helps us to see who is listening.
      Correct answer: it helps us to connect with our audience.
      it helps us to speak loudly and clearly.

      Q6.
      What is it called when you practise something before you perform in order to get better at it?

      rejoicing
      presenting
      Correct answer: rehearsing

      To help you plan your 2 English lesson on: Delivering a presentation of a non-chronological report about nocturnal animals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...