Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Generating information about bats to be used in a non-chronological report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can gain knowledge about bats to use in a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Bats are nocturnal animals, which means they sleep during the day and are awake at night.
      2. Bats have very poor eyesight, but use echolocation to help them navigate their way around.
      3. Bats have leathery wings which help them to fly quickly.
      4. Over millions of years, bats have developed adaptations to help them survive.

      Keywords

      • Nocturnal - being active or happening at night rather than during the day

      • Echolocation - a technique used by bats, dolphins and other animals to determine the location of objects using reflected sound

      • Adaptations - special body parts or behaviours that help a living thing survive in an environment

      • Habitat - the environment where an animal lives

      Common misconception

      Pupils may think that bats are not nocturnal because they can be seen at zoos during the day.

      Explain that zoos use carefully planned changes of lighting to help the bats think that it is night during the day.

      Teacher tip

      Supplement the learning with video clips, information texts and images to support your children in gaining enough information about bats for their non-chronological reports.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a specific feature of a non-chronological report?

      Correct answer: a title
      rhyming words
      capital letters

      Q2.
      Which of these is a feature of a non-chronological report?

      instructions
      Correct answer: subheadings
      characters

      Q3.
      What does the introduction of a non-chronological report do?

      Correct answer: give the reader some brief, general information
      give specific and detailed information
      introduce the characters and the setting

      Q4.
      Put these sections of a non-chronological report in order.

      1 - introduction
      2 - section 1
      3 - section 2

      Q5.
      The title and subheadings should always be...

      written in all capital letters.
      written in coloured ink.
      Correct answer: underlined.

      Q6.
      'Brilliant Bats' would be a good subheading for a section all about...

      hedgehogs.
      Correct answer: bats.
      badgers.

      6 Questions

      Q1.
      What is the name for changes that animals and plants have developed over millions of years to help them survive?

      alterations
      Correct answer: adaptations
      features

      Q2.
      What are animals called that sleep during the day and are active at night?

      Correct answer: nocturnal
      sleepy
      diurnal

      Q3.
      Which of these animals is not nocturnal?

      fox
      owl
      bat
      hedgehog
      Correct answer: squirrel

      Q4.
      Bats are the only mammal that can...

      jump.
      swim.
      Correct answer: fly.

      Q5.
      The bones in bat's wings help it to do what very quickly?

      Correct answer: change direction when flying
      make interesting shapes
      fly without moving

      Q6.
      What does a bat use to help it understand its surroundings?

      its eyes
      a radar
      Correct answer: echolocation

      To help you plan your 2 English lesson on: Generating information about bats to be used in a non-chronological report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...