New
New
Year 1

'The Magic Porridge Pot'

I can listen to and learn 'The Magic Porridge Pot'.

New
New
Year 1

'The Magic Porridge Pot'

I can listen to and learn 'The Magic Porridge Pot'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 'The Magic Porridge Pot' has some words in that sound like what it is describing, such as 'split, splat, splot'.
  2. This is called onomatopoeia.
  3. These words can be spoken and sung with expression and intonation.
  4. Personal responses are a way of sharing your own thoughts, feelings, and opinions about a poem.

Common misconception

Pupils may confuse the fairy tale and the nursery rhyme which both have the same name.

Use this as an opportunity to discuss the differences between fairy tales and nursery rhymes. Emphasise that most nursery rhymes include rhyme and repetition and this makes it different to the fairy tale.

Keywords

  • Fiction - when authors create made up stories with characters, places and adventures which did not happen in real life

  • Onomatopoeia - a poetic device that uses words that imitate or suggest the sound they describe, adding sensory appeal and creating auditory imagery

  • Descriptive - using language to create a clear picture for the reader by providing vivid imagery of people, places and experiences

  • Fairy tale - a children's story about magical elements

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Most nursery rhymes...
Correct answer: have repeated words.
have many pages.
Correct answer: have rhyming words.
Correct answer: are sung to a tune like a song.
are difficult to remember.
Q2.
Match these rhyming words.
Correct Answer:day,away

away

Correct Answer:quack,back

back

Correct Answer:rhyme,time

time

Correct Answer:peep,sheep

sheep

Q3.
Tick the words that rhyme with each other.
Correct answer: clock
cloak
Correct answer: dock
dog
Q4.
Which of these is a nursery rhyme?
Correct answer: Five Little Ducks Went Swimming One Day
Snow White
The Three Billy Goats Gruff
Q5.
What is the correct definition of 'fiction'?
writing about real events and real people
Correct answer: made up stories
the name of a book or poem
the person who writes the book
Q6.
Match these important elements of a performance.
Correct Answer:loud, clear,voices

voices

Correct Answer:actions and,movement

movement

Correct Answer:facial,expressions

expressions

6 Questions

Q1.
Tick the words from ‘The Magic Porridge Pot’ that rhyme with each other.
Correct answer: pot
porridge
stir
Correct answer: hot
Q2.
'The Magic Porridge Pot' is ...
non-fiction
a map
Correct answer: fiction
a restaurant
Q3.
What does the magical pot cook?
soup
curry
Correct answer: porridge
rice
Q4.
What is onomatopoeia?
when words sound the same at the end
Correct answer: when words sound like what they are describing
when words have the same first letter
words that describe something
Q5.
Identify the words that are onomatopoeia.
Magic
stop
Correct answer: splat
Correct answer: plip
Q6.
'The Magic Porridge Pot' and 'Five Little Ducks' are the same because...
Correct answer: they both contain onomatopoeia.
both the events take place outside.
Correct answer: they both contain repeated words.
they are both about animals.