New
New
Lesson 1 of 7
  • Year 2

Exploring and performing 'A Ticket to Kalamazoo!' by James Carter

I can explore and perform a poem.

Lesson 1 of 7
New
New
  • Year 2

Exploring and performing 'A Ticket to Kalamazoo!' by James Carter

I can explore and perform a poem.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. James Carter is a poet and he loves words.
  2. ‘A Ticket to Kalamazoo!’ is a fun poem about going on an imaginary adventure.
  3. ‘A Ticket to Kalamazoo!’ uses rhyme and repetition, which make it fun to say and easy to remember.
  4. When performing a poem, we should speak loudly and slowly.

Keywords

  • Poet - a person who writes poetry

  • Rhyme - repetition of the sounds at the end of words

  • Repetition - the repeated use of sounds, words or phrases

  • Volume - the loudness or softness of your voice when speaking or reading a poem

  • Pace - the speed of your voice when speaking or reading a poem

Common misconception

Pupils may be nervous to perform in front of the class.

Pupils can work in pairs or in small groups to perform the poem. You could teach the lesson across two lessons and provide pupils with more time to practise their performances.


To help you plan your year 2 English lesson on: Exploring and performing 'A Ticket to Kalamazoo!' by James Carter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The best way to help children to become comfortable with poetry is to make sure they hear a wide range of poetry as often as possible. Read, share and display other poems by James Carter with your pupils.
Teacher tip

Equipment

You need access to a copy of the poem, 'A Ticket to Kalamazoo!', which is available in the additional materials for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
True or false? Poetry is a form of non-fiction text.

Correct Answer: false, False

Q2.
What is a poet?

the name for someone who writes information texts
Correct answer: the name for someone who writes poems
the name for someone who draws pictures for a book

Q3.
Which of these can often be found in children's poetry?

Correct answer: rhyming words
facts
subheadings

Q4.
What is an audience?

a group of people who present or recite a poem in front of others
the name for someone who writes poems
Correct answer: a group of people gathered together to watch or listen to a performance

Q5.
What is a performance in poetry?

a group of people who present or recite a poem infront of others
Correct answer: the act of presenting or reciting a poem in front of an audience
the name for someone who writes poems

Q6.
What is repetition?

a way of describing a non-living thing as if it acts or feels like a human
Correct answer: the repeated use of sounds, words or phrases
the similarity of sounds between the ending syllables of words

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is a poet?

someone who writes non-fiction texts
Correct answer: someone who writes poetry
someone who plays instruments

Q2.
Select the statements that are true about James Carter.

James Carter does not like words.
Correct answer: James Carter has been a poet for 22 years.
Correct answer: James Carter is also a musician.
Correct answer: James Carter gets his ideas from looking out the window.
James Carter only writes poems about the moon.

Q3.
True or false? ‘A Ticket to Kalamazoo!’ is a fun poem about going on an imaginary adventure.

Correct Answer: true, True

Q4.
Which words rhyme with “train”?

zoo
Correct answer: rain
Correct answer: plane
go
Correct answer: again

Q5.
True or false? Saying a word over and over again is called ‘competition’.

Correct Answer: false, False

Q6.
What are James Carter’s top tips for performing poetry?

Double the speed.
Correct answer: Go as slow as you can.
Correct answer: Double the volume.
Speak as quietly as you can.

Additional material

Download additional material