New
New
Lesson 2 of 7
  • Year 2

Exploring and performing 'Elephant Beat' and 'Night Soup' by James Carter

I can perform a poem in front of an audience.

Lesson 2 of 7
New
New
  • Year 2

Exploring and performing 'Elephant Beat' and 'Night Soup' by James Carter

I can perform a poem in front of an audience.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. The poem ‘Elephant Beat’ tells a story about the adventure of riding an elephant.
  2. It has a structured rhythm, which gives it a marching feel.
  3. ‘Night Soup’ is a poem about creating an imaginary, magical ‘soup’ made from elements of the night.
  4. When performing a poem, we can vary our volume to create different effects.
  5. Using expression and gestures can make our performances fun and interesting for the audience to watch.

Keywords

  • Rhythm - the pattern of stressed and unstressed syllables that creates the beat or flow of the poem

  • Volume - the loudness or softness of your voice when speaking or reading a poem

  • Expression - reading with feelings and emotion to bring the poem to life

  • Gesture - a movement that helps express an idea or meaning

Common misconception

Pupils may find it hard to identify the rhythm of the poem.

The best way to model this is through clapping or marching out the rhythm and letting them hear the beat.


To help you plan your year 2 English lesson on: Exploring and performing 'Elephant Beat' and 'Night Soup' by James Carter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

You may wish to spend a whole lesson exploring the poems and then another lesson performing them. Pupils would benefit from time to rehearse their performances. It can be beneficial to film pupils' performances and then watch them back, discussing how to improve.
Teacher tip

Equipment

You need access to a copy of the poems, 'Elephant Beat' and 'Night Soup', which are available in the additional materials for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the keywords to the correct definition.

Correct Answer:poet,a person who writes poetry

a person who writes poetry

Correct Answer:rhyme,repetition of the sounds at the end of words

repetition of the sounds at the end of words

Correct Answer:repetition,the repeated use of sounds, words or phrases

the repeated use of sounds, words or phrases

Q2.
Select the statements that are true about James Carter.

Correct answer: James Carter is a British poet and musician.
Correct answer: James Carter gets ideas for his poetry from his daughters.
James Carter is not inspired by the natural world.
James Carter's poems always take 3 months to write.

Q3.
Select the places that the poet visits in ‘A Ticket to Kalamazoo!’

Correct answer: Kalamazoo
London Zoo
Correct answer: Timbuktu
Correct answer: Katmandu
Tokyo

Q4.
True or false? An audience is a show that you put on for others.

Correct Answer: false, False

Q5.
What are James Carter’s top tips for performing poetry?

Correct answer: Double the volume.
Double the speed.
Correct answer: Go as slow as you can.
Speak as quietly as you can.

Q6.
True or false? The pace of our voice means how fast or slow we speak.

Correct Answer: true, True

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the keywords to the correct definitions.

Correct Answer:rhythm,the pattern of stressed and unstressed syllables in a poem

the pattern of stressed and unstressed syllables in a poem

Correct Answer:volume,the loudness or softness of your voice when speaking or reading a poem

the loudness or softness of your voice when speaking or reading a poem

Correct Answer:expression,reading with feelings and emotion to bring the poem to life

reading with feelings and emotion to bring the poem to life

Correct Answer:gesture,a movement that helps express an idea or meaning

a movement that helps express an idea or meaning

Q2.
True or false? The poem ‘Elephant Beat’ gives a real explanation of how to ride an elephant.

Correct Answer: false, False

Q3.
True or false? The poem ‘Elephant Beat’ has a structured rhythm.

Correct Answer: true, True

Q4.
Which of the following are true about 'Night Soup'?

Correct answer: It is a list poem.
Correct answer: It is about creating an imaginary ‘soup’ made from elements of the night.
It is a recipe for a tomato soup.

Q5.
Which of the following make our performances fun and interesting for the audience to watch?

Correct answer: using expression
looking at the flooor
using the same, quiet voice
Correct answer: using gestures
Correct answer: varying our volume

Q6.
Which gesture might you use for “The patter of rain”?

Patting your tummy.
Correct answer: Wiggling your fingers downwards.
Drawing a circle in the air with your finger.

Additional material

Download additional material