New
New
Year 1

Sequencing and making a story mountain: 'The Magic Porridge Pot'

I can sequence a story and use it to retell.

New
New
Year 1

Sequencing and making a story mountain: 'The Magic Porridge Pot'

I can sequence a story and use it to retell.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Retelling a story helps to remember the main events and use storytelling language, such as 'Once upon a time,'
  2. Story mountains map out the beginning, middle and end
  3. Only the most important events in the story need to be on a story mountain
  4. Using sequencing language such as 'The next day,' at the start of the sentence helps the reader follow the story
  5. Adding descriptive language will help when the story is being written

Common misconception

Pupils may find it difficult to identify the main events in the story and they may try and include too much on their story mountain.

Explain that the main events are the most important moments in the story. Without these moments, the story would not flow. Pick out some elements of the text that are minor moments and share these as non-examples.

Keywords

  • Story mountain - a way to sequence and order key events of a story to retell

  • Sequence - following the order in which a series of events happened

  • Main events - main parts of a story

  • Adjective - describes a noun

For Task A, provide pupils with the six main events in the story in the wrong order. Ask them to cut and paste the events into the correct order on their story mountain.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which word is the adjective in this sentence: Jin lived in a small village.
Jin
lived
Correct answer: small
village
Q2.
Match the word to the word class from this sentence: The magical pot bubbled.
Correct Answer:magical,adjective

adjective

Correct Answer:pot,noun

noun

Correct Answer:bubbled,verb

verb

Q3.
Stories that are made up or imagined are ...
poems
Correct answer: fiction
non-fiction
titles
Q4.
Which word completes this sentence so that it is in the past tense? Jin __________ home.
runs
Correct answer: ran
running
Q5.
Complete this sentence: All stories include a beginning, middle and ...
prince.
Correct answer: end.
song.
poem.
Q6.
Which sentence is correctly written?
she met a mysterious woman.
She met a mysterious woman
Correct answer: She met a mysterious woman.
She met. a mysterious woman.
she met a Mysterious woman.

6 Questions

Q1.
What does 'sequencing' mean?
a type of book
Correct answer: putting things in order
talking about features of a book
Q2.
Which of these settings is at the beginning of 'The Magic Porridge Pot'?
bridge
river
Correct answer: village in the mountains
bamboo forest
Q3.
Which of these are sequencing words?
Correct answer: One day,
Correct answer: After that,
Who
Correct answer: Finally,
How
Q4.
Which part of the story is often where the characters face a big challenge or problem?
beginning
Correct answer: middle
end
Q5.
Choose the best sequencing word to use at the end of the story. __________, the villagers managed to tidy up the mess and destruction created by the porridge.
First,
Suddenly,
One day,
Correct answer: Finally,
Q6.
Order these events that take place in the story 'The Magic Porridge Pot'.
1 - A wise, old lady gave Jin a magical porridge pot.
2 - The magical porridge pot overflowed into the house, streets and village.
3 - Jin and the villagers worked as a team to tidy up the village.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.