Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring themes in 'The Owl Who Was Afraid of the Dark'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the key themes in the story and give a personal response.

      Key learning points

      1. Plop is a young barn owl who is initially scared of the dark but gradually learns to appreciate the night time.
      2. Plop meets lots of characters who all help him in overcoming his fear of the dark.
      3. A personal response is what you think and how you feel about the story, including whether you liked it or not.
      4. The theme in a story is the big idea or lesson that the author wants you to explore and understand through reading.
      5. Key themes in ‘The Owl who was Afraid of the Dark’ are curiosity and courage.

      Keywords

      • Personal response - what you think and how you feel about the story and whether you liked it or not

      • Theme - the big idea or lesson that the author wants you to explore and understand through reading

      • Curiosity - a strong desire to know or learn something

      • Courage - the ability to do something that frightens you

      Common misconception

      Pupils may think that Plop was not brave because he was scared of the dark.

      Explain to the children that bravery/ courage is all about facing your fears and doing something even though it might frighten you.

      Teacher tip

      Children should have read the whole text ahead of this lesson. Depending on reading ability, it could be read to them aloud, or the children could read the text themselves or in pairs.

      Equipment

      You need a copy of the 2014 Farshore edition of ‘The Owl who was Afraid of the Dark’ by Jill Tomlinson for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of text is 'The Owl Who was Afraid of the Dark'?

      newspaper
      Correct answer: fiction
      non-fiction

      Q2.
      True or false? The author of 'The Owl Who Was Afraid of the Dark' is Jill Tomlinson.

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      True or false? Plop is just the same as every other barn owl.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      Match the character from the story to the word they used to describe the dark.

      Correct Answer:young boy,exciting

      exciting

      Correct Answer:old woman,kind

      kind

      Correct Answer:Scout,fun

      fun

      Q5.
      Which of the following describe Plop's appearance?

      curious
      kind
      Correct answer: round, fluffy body
      Correct answer: soft feathers

      Q6.
      Which of the following describe Plop's personality?

      Correct answer: curious
      Correct answer: brave
      clumsy
      round eyes

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Your personal response to a story should be the same as your partner's.

      Correct Answer: false, False

      Q2.
      Match the character from the story to the word they used to describe the dark.

      Correct Answer:young girl,necessary

      necessary

      Correct Answer:man with telescope,wonderful

      wonderful

      Correct Answer:Orion the cat,beautiful

      beautiful

      Q3.
      True or false? Plop changes his mind about the dark by the end of the story.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Match the keywords to their correct definitions.

      Correct Answer:theme,the big idea or lesson that the author wants you to explore

      the big idea or lesson that the author wants you to explore

      Correct Answer:courage,the ability to do something that frightens you

      the ability to do something that frightens you

      Correct Answer:curiosity,a strong desire to know or learn something

      a strong desire to know or learn something

      Q5.
      Select the themes that could be found in 'The Owl Who Was Afraid of the Dark'.

      Correct answer: courage
      Correct answer: learning
      cruelty
      selfishness
      Correct answer: beauty of the natural world

      Q6.
      Select the themes that could be found in 'The Owl Who Was Afraid of the Dark'.

      Correct answer: family
      Correct answer: overcoming fear
      Correct answer: growth
      climate change
      disobedience

      To help you plan your 2 English lesson on: Exploring themes in 'The Owl Who Was Afraid of the Dark', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...