New
New
Year 2

Writing sentences about a special item based on 'The Proudest Blue'

I can write a sequence of sentences about a special item.

New
New
Year 2

Writing sentences about a special item based on 'The Proudest Blue'

I can write a sequence of sentences about a special item.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Notes from a written plan support in writing a sequence of senences.
  2. Co-ordination can be used to join two simple sentences that carry equal importance.
  3. Subordination can be used to stretch a main clause and explain ideas to the reader.
  4. Fronted adverbials followed by a comma can be used to sequence sentences and add detail to the main clause.

Common misconception

Students commonly forget the comma after fronted adverbials.

Model sentences including fronted adverbials missing the comma and ask students to spot the punctuation error.

Keywords

  • Co-ordination - joining two simple sentences with 'and', 'but' or 'or'

  • Subordination - joining a simple sentence with a second idea of lower importance

  • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

  • Sequence - a particular order in which things follow each other

Focus more heavily on co-ordination and subordination for the first writing task and the use of fronted adverbials for the second writing task. This will ease cognitive load for students and support them in meeting the full success criteria.
Teacher tip

Equipment

You will need a copy of the 2020 Andersen Press edition of ‘The Proudest Blue’ by Ibtihaj Muhammad for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is a simple sentence?
Correct answer: a sentence about one idea that makes complete sense
a phrase about one idea
a sentence formed of two simple sentences and a joining word
Q2.
How does a sentence always begin?
with a full stop
Correct answer: with a capital letter
with a noun
Q3.
Which pieces of punctuation can you end a sentence with?
a comma
Correct answer: a full stop
Correct answer: an exclamation mark
Correct answer: a question mark
Q4.
What is a compound sentence?
a sentence about one idea that makes complete sense
Correct answer: a sentence formed of two simple sentences and a joining word
a question
Q5.
What is the name for the written framework that you create before writing?
Correct answer: a plan
an idea
a draft
Q6.
Which of the following are the three co-ordinating conjunctions used in compound sentences?
Correct answer: and
Correct answer: or
Correct answer: but
when
why

6 Questions

Q1.
When do you use the co-ordinating conjunction 'and'?
Correct answer: for building on the preceding main clause
for contrasting the preceding main clause
for another option from the preceding main clause
Q2.
When do you use the co-ordinating conjunction 'but'?
for another option from the preceding main clause
for building on the preceding main clause
Correct answer: for contrasting the preceding main clause
Q3.
When do you use the co-ordinating conjunction 'or'?
for contrasting the preceding main clause
Correct answer: for another option from the preceding main clause
for building on the preceding main clause
Q4.
Which of the following subordinating conjunctions is used to give a reason for the main clause?
Correct answer: because
so
that
Q5.
Which of the following subordinating conjunctions is used to show an effect of the main clause?
Correct answer: so
because
that
Q6.
Which of the following subordinating conjunctions is used to add detail to the main clause?
Correct answer: that
because
so