Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Description of the houses built in 'The Three Little Pigs'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can join two ideas together to describe the houses that the pigs built.

      Key learning points

      1. Adjectives can be used to describe the appearance of something.
      2. An appearance is what someone or something looks like, in this case what the houses looks like.
      3. When you use two adjectives to describe a noun, you need to separate them with a comma.
      4. Two ideas can be joined together using 'and' to form one sentence.
      5. In a compound sentence, each idea must make complete sense.

      Keywords

      • Setting - where a story takes place

      • Appearance - what someone or something looks like

      • Adjective - adds detail to a noun

      • Joining word - a word that joins words or ideas

      Common misconception

      Pupils may be unable to spell some of the adjectives you generate to describe the houses.

      As you are generating, create a class word bank for the adjectives. This will help pupils to recall them when they are writing and help to spell them correctly.

      Teacher tip

      This lesson is designed to be another opportunity to practise expanded noun phrases and join two ideas using 'and'. Refer back to children's writing in the previous lesson where they wrote compound sentences to describe the wolf.

      Equipment

      You need a copy of 'The Three Little Pigs', which is in the additional resources for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these adjectives could you use to describe the wolf?

      Correct answer: furry
      golden
      Correct answer: cunning
      kind

      Q2.
      Complete the sentence. An appearance is...

      what a character is like on the inside.
      a way to describe how you feel.
      Correct answer: what someone or something looks like.

      Q3.
      Which of these are adjectives?

      straw
      Correct answer: golden
      house
      Correct answer: strong

      Q4.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:appearance,what someone or something looks like

      what someone or something looks like

      Correct Answer:adjective,adds detail to a noun

      adds detail to a noun

      Correct Answer:noun,a naming word for a person, place or thing

      a naming word for a person, place or thing

      Q5.
      Match the word to its example.

      Correct Answer:adjective,sharp

      sharp

      Correct Answer:noun,teeth

      teeth

      Correct Answer:expanded noun phrase,sharp, pointed teeth

      sharp, pointed teeth

      Correct Answer:joining word,and

      and

      Q6.
      In what order did the wolf attempt to blow down the pigs' houses?

      1 - the straw house
      2 - the stick house
      3 - the brick house

      6 Questions

      Q1.
      Which of these might be appropriate adjectives to describe the straw house?

      Correct answer: weak
      strong
      red
      Correct answer: golden

      Q2.
      Which of these might be appropriate adjectives to describe the stick house?

      Correct answer: brown
      yellow
      Correct answer: sturdy
      golden

      Q3.
      Which of these might be appropriate adjectives to describe the brick house?

      Correct answer: robust
      brown
      Correct answer: secure
      flimsy

      Q4.
      Match the word to its example.

      Correct Answer:expanded noun phrase,red, robust house

      red, robust house

      Correct Answer:adjective,flimsy

      flimsy

      Correct Answer:noun,straw

      straw

      Correct Answer:joining word,and

      and

      Q5.
      Which is the correctly punctuated expanded noun phrase?

      golden flimsy house
      golden, flimsy, house,
      golden flimsy, house
      Correct answer: golden, flimsy house

      Q6.
      Which sentence joins two ideas using the joining word 'and' correctly?

      Correct answer: The weak house was made out of straw and the red house was made out of bricks.
      The weak house was made out of straw. and the red house was made out of bricks.
      The weak house was made out of straw. And the red house was made out of bricks.
      the weak house was made out of straw and the red house was made out of bricks

      To help you plan your 1 English lesson on: Description of the houses built in 'The Three Little Pigs', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...