Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sequencing and retelling 'The Three Little Pigs' using a story mountain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can put a story in order on a story mountain and use it to retell the story.

      Key learning points

      1. Retelling a story helps us to remember the main events and use storytelling language, such as 'Once upon a time,'.
      2. Story mountains map out the beginning, middle and end of a story.
      3. Traditional tales often have repeated main events.
      4. Using sequencing language such as 'The next day,' at the start of the sentence helps the reader follow the story.
      5. Using descriptive language will make the story more interesting when writing.

      Keywords

      • Story mountain - a way to sequence and order key events to retell a story

      • Sequence - following the order in which a series of events happened

      • Main events - the main parts of a story

      • Adjective - adds detail to a noun

      Common misconception

      Pupils may struggle to know what storytelling language to use.

      Provide the pupils with a word bank of options. Provide language starting with a capital letter followed by a comma to demonstrate the correct punctuation, such as 'First,' or 'One day,'

      Teacher tip

      Do not stick the story mountain into pupils' books if you are continuing the unit. It will be useful for pupils to have access to the story mountain when they come to write their story.

      Equipment

      You need a copy of 'The Three Little Pigs', which is in the additional resources for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which is the adjective in this sentence: The brave pigs left their home.

      Correct answer: brave
      pigs
      left
      home

      Q2.
      Match the word to the word class from this sentence: The cunning wolf blew.

      Correct Answer:cunning,adjective

      adjective

      Correct Answer:wolf,noun

      noun

      Correct Answer:blew,verb

      verb

      Q3.
      Complete the sentence: Stories that are made up or imagined are ...

      poems
      titles
      Correct answer: fiction
      non-fiction

      Q4.
      Which word completes this sentence so that it is in the past tense? The pigs __________ the wolf in the pot of water.

      trap
      trapping
      Correct answer: trapped

      Q5.
      Complete the sentence: All stories include a ________, middle and end.

      song
      Correct answer: beginning
      pig
      wolf

      Q6.
      Which sentence is correctly punctuated?

      the wolf blew the straw house down
      The wolf blew the straw house down
      the wolf blew the straw house down.
      Correct answer: The wolf blew the straw house down.

      6 Questions

      Q1.
      What does 'sequencing' mean?

      Correct answer: putting things in order
      a type of book
      talking about features of a book

      Q2.
      Which of these is the setting of 'The Three Little Pigs'?

      the beach
      a bamboo forest
      a castle in the sky
      Correct answer: the countryside

      Q3.
      Which of these are sequencing words?

      Correct answer: Once upon a time,
      How
      Correct answer: Suddenly,
      Correct answer: First,
      The

      Q4.
      At what point of the story do the pigs decide to leave their countryside home?

      Correct answer: beginning
      middle
      end

      Q5.
      Choose the best sequencing word to use at this point in the story: __________, the wolf fell into a pot of boiling water!

      First,
      Correct answer: Suddenly,
      Finally,
      Then,

      Q6.
      Order these events that take place in the story 'The Three Little Pigs'.

      1 - The pigs leave their home in the countryside.
      2 - The wolf tries to blow down the houses of the pigs to eat them.
      3 - The pigs trap the wolf and live happily ever after.

      To help you plan your 1 English lesson on: Sequencing and retelling 'The Three Little Pigs' using a story mountain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...