Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the beginning of a story: 'The Three Little Pigs'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the beginning of a traditional tale, introducing the characters and setting.

      Key learning points

      1. Traditional tales are mostly told in the past tense.
      2. The beginning of a story introduces the main characters, setting and plot.
      3. Two ideas can be joined using the joining word 'and'.
      4. When a sentence has two adjectives before a noun, a comma is needed between them, such as 'excited, adventurous pigs'.
      5. An adverb describes a verb; adverbs can describe how something happened, such as ‘proudly’.

      Keywords

      • Beginning - the start of something

      • Character - a person or an animal in a story

      • Setting - where the story takes place

      • Plot - what happens in the story

      • Adverb - describes a verb

      Common misconception

      Children may struggle with the spelling of certain words.

      Where possible, encourage the children to use phonics strategies to create phonetically plausible spellings. For other words, create a word bank for children to refer to. 'Decided', 'countryside' and 'adventure' would be useful words to include.

      Teacher tip

      Use the example sentences in LC2 to check the success criteria and as a further opportunity to discuss key vocabulary and suggest adjectives and adverbs to pupils.

      Equipment

      You need a copy of 'The Three Little Pigs', which is in the additional resources for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Change the verb in this sentence so that it is in the past tense: I play in the park.

      Correct answer: played
      playing
      playd
      will play

      Q2.
      Which of these words is a noun in this sentence? The excited, adventurous pigs left home.

      excited
      adventurous
      Correct answer: pigs
      left

      Q3.
      Identify the adjectives in this sentence: The excited, adventurous pigs travelled to find a home.

      Correct answer: excited
      Correct answer: adventurous
      pigs
      travelled

      Q4.
      Match these words to their definition.

      Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things

      a naming word for people, places or things

      Correct Answer:adjective,describes a noun

      describes a noun

      Correct Answer:verb,a doing or being word

      a doing or being word

      Correct Answer:joining word,joins words or ideas together

      joins words or ideas together

      Q5.
      Which expanded noun phrase has the comma in the correct place?

      Correct answer: brave, strong pigs
      brave strong, pigs
      brave, strong, pigs
      brave strong pigs

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold. Thay felt scared.

      Correct Answer: They, they

      6 Questions

      Q1.
      Which sequencing language might you use at the start of a traditional tale?

      Finally,
      happily ever after
      Correct answer: Once upon a time,
      Next,

      Q2.
      Match these words to the correct punctuation.

      Correct Answer:comma,,

      ,

      Correct Answer:full stop,.

      .

      Correct Answer:exclamation mark,!

      !

      Q3.
      Identify the joining word in this sentence: The pigs felt bored and they left their home in the countryside.

      pigs
      excited
      Correct answer: and
      left
      countryside

      Q4.
      When might you use an exclamation mark at the end of a sentence?

      Correct answer: to express strong emotion
      to express a fact or opinion
      to ask the reader for an answer

      Q5.
      What should we do before we start writing?

      read the story again
      Correct answer: practise saying your sentences out loud
      write everything down very quickly
      sing a song

      Q6.
      Complete this sentence: The beginning of a story...

      tells you how the story ends.
      Correct answer: introduces the main characters, setting and plot.
      introduces the main problem in the plot.

      To help you plan your 1 English lesson on: Writing the beginning of a story: 'The Three Little Pigs', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...