Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the end of a story: 'The Three Little Pigs'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the end of a traditional tale.

      Key learning points

      1. Traditional tales often end happily by finding a solution to a problem.
      2. Using adjectives, like ‘scorching’, and powerful verbs, like ‘plunged’, help the reader picture the events of a story.
      3. Exclamation marks can help to express a feeling of shock or surprise.
      4. The sequencing word ‘Suddenly,’ helps to sequence events and to show something sudden has happened.

      Keywords

      • Sequencing language - a word or words used to sequence or order events

      • Exclamation mark - a punctuation mark to express strong emotion

      • Solution - when something, such as a problem, is solved

      Common misconception

      Pupils may want to end every sentence with an exclamation mark.

      Emphasise that exclamation marks show shock or surprise and lose impact if overused. Give pupils a paper exclamation mark to trade in when used, ensuring they use only one in this piece of writing.

      Teacher tip

      If the pupil has written the whole story, encourage them to read it back from the beginning to the end. You could consider publishing their work by getting them to create and illustrate their own story book.

      Equipment

      You will need a copy of 'The Three Little Pigs', which is available in the additional materials for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence. Most traditional tales end...

      Correct answer: happily.
      sadly.
      without a solution to the problem.
      with the villain being victorious.

      Q2.
      Which of these words are adjectives?

      Correct answer: tall
      Correct answer: warm
      wolf
      house

      Q3.
      Which adjectives would you choose to best describe the pigs at the end of the story?

      Correct answer: safe
      scared
      Correct answer: cosy
      worried

      Q4.
      What did the wolf climb down to try to get to the pigs?

      the house door
      Correct answer: the chimney
      the window
      the sticks

      Q5.
      Which sequencing word might you use for the last event in a story?

      First,
      Then,
      Correct answer: Finally,
      Next,

      Q6.
      Which is the correctly punctuated sentence?

      The wolf fell down the chimney
      Correct answer: The wolf fell down the chimney.
      the wolf fell down the chimney.
      the wolf fell down the chimney

      6 Questions

      Q1.
      Match the punctuation type to its name.

      Correct Answer:!,exclamation mark

      exclamation mark

      Correct Answer:,,comma

      comma

      Correct Answer:.,full stop

      full stop

      Q2.
      Which sentence makes complete sense?

      Correct answer: The wolf decided to sneak down the chimney.
      The wolf decided the chimney.
      The chimney decided to sneak down the wolf.
      The decided to sneak down the chimney.

      Q3.
      When is an exclamation mark used?

      at the end of every sentence
      to ask the reader for an answer
      Correct answer: to express strong emotion such as shock or surprise

      Q4.
      Which sequencing word best fits the gap in this sentence: __________, the pigs had trapped him and he fell into a pot of water!

      Finally,
      One day,
      Once upon a time,
      Correct answer: Suddenly,

      Q5.
      What was the solution to the problem?

      The wolf ate the pigs.
      The wolf and the pigs lived in the house together.
      Correct answer: The pigs trapped the wolf, so they were safe.
      The wolf scared the pigs away.

      Q6.
      Which adjectives could you use to describe the water in the pot?

      cold
      happy
      Correct answer: scorching
      Correct answer: boiling

      To help you plan your 1 English lesson on: Writing the end of a story: 'The Three Little Pigs', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...