Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the middle of a story: 'The Three Little Pigs'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the middle of a traditional tale.

      Key learning points

      1. Traditional tales often have repeated elements, making them easier to remember and retell.
      2. The repeated element of ‘The Three Little Pigs’ is each pig building their house to have it blown down by the wolf.
      3. The pig building the house and the wolf blowing it down are two ideas that are related, so can be joined using ‘and’.
      4. Adjectives can be used to describe things and characters, such as the houses and the wolf.
      5. When using more than one adjective to describe a noun, they must be separated with a comma.

      Keywords

      • Expanded noun phrase - two adjectives listed to describe a noun

      • Comma - a punctuation mark used to separate two adjectives or after a fronted adverbial

      • Joining word - a word that joins words or ideas

      Common misconception

      Pupils may be daunted by the quantity they are expected to write.

      Spend time emphasising the repeated aspects to show pupils that once they have written one sentence, the following sentences are very similar.

      Teacher tip

      To chunk the writing, add images for the pupils to stick next to their writing to break the amount down.

      Equipment

      You need a copy of 'The Three Little Pigs', which is in the additional resources for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is the adjective in this sentence? The mean wolf tried to blow down the house.

      Correct answer: mean
      wolf
      blow
      house

      Q2.
      Match the word to the word class from this sentence: The brave pig built the house.

      Correct Answer:brave,adjective

      adjective

      Correct Answer:pig,noun

      noun

      Correct Answer:built,verb

      verb

      Q3.
      Choose the correct word to complete this sentence: Traditional tales are...

      non-fiction
      authors
      poems
      Correct answer: fiction

      Q4.
      Choose the correct word to complete this sentence: Every sentence must start with a / an...

      adjective.
      sequencing word.
      noun.
      Correct answer: capital letter.
      adverb.

      Q5.
      Which expanded noun phrase is punctuated correctly?

      Correct answer: the mean, sly wolf
      the mean, sly, wolf
      the mean sly, wolf
      the mean, sly, wolf

      Q6.
      Order these events that take place in the story 'The Three Little Pigs'.

      1 - The first pig builds the straw house.
      2 - The second pig builds the stick house.
      3 - The third pig builds the brick house.

      6 Questions

      Q1.
      Which adjectives could describe the straw house?

      Correct answer: light
      robust
      Correct answer: golden
      strong

      Q2.
      Which adjectives could describe the stick house?

      Correct answer: brown
      light
      Correct answer: dark
      red

      Q3.
      Which adjectives could describe the brick house?

      Correct answer: robust
      weak
      Correct answer: secure
      yellow

      Q4.
      Identify the sentences that include sequencing language.

      Correct answer: Later that day, he third pig built the strong brick house.
      The wolf blew the house down!
      Correct answer: First, the pig built the straw house.
      The pigs felt terrified.

      Q5.
      Which of these expanded noun phrases would best describe the wolf?

      the kind, caring wolf
      Correct answer: the mean, greedy wolf
      the shy, quiet wolf
      the fun, sweet wolf

      Q6.
      Which sentence uses 'and' to join two ideas correctly?

      Correct answer: The pig built the house and the wolf blew it down.
      The pig built the house. and the wolf blew it down.
      The pig built the house. And the wolf blew it down.
      The pig built the house and. The wolf blew it down.

      To help you plan your 1 English lesson on: Writing the middle of a story: 'The Three Little Pigs', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...