Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Verbs: doing and being verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the difference between a doing and a being verb.

      Key learning points

      1. Verbs are doing and being words.
      2. Being verbs are "is", "are", "was" and "were".
      3. Verbs can be in different tenses.
      4. A being verb can be the only verb in a complete sentence.

      Keywords

      • Tense - tells the reader when something happens

      • Present - happening now

      • Past - happened before now

      Common misconception

      Pupils may struggle to recognise 'being' verbs in sentences.

      Identify being verbs by showing them in their simplest form, then eliminating the nouns and adjectives from the same sentence.

      Teacher tip

      Keep it simple by giving examples in the simple present and simple past tense only.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the common nouns.

      Correct answer: fish
      jump
      shiny
      Correct answer: man

      Q2.
      Is the noun in this sentence singular or plural? The dogs barked.

      singular
      Correct answer: plural

      Q3.
      Match the following.

      Correct Answer:verb,dance

      dance

      Correct Answer:noun,Andeep

      Andeep

      Correct Answer:adjective,old

      old

      Q4.
      What is the verb in this sentence? The green grass sways.

      The
      green
      grass
      Correct answer: sways

      Q5.
      A full sentence must contain at least one ...

      proper noun
      adjective
      expanded noun phrase
      Correct answer: verb

      Q6.
      Match the verb with the common noun it agrees with best.

      Correct Answer:talk,girl

      girl

      Correct Answer:fly,bird

      bird

      Correct Answer:twinkle,star

      star

      6 Questions

      Q1.
      Match the tense to the correct definition.

      Correct Answer:present tense,happening now

      happening now

      Correct Answer:past tense,happened before now

      happened before now

      Q2.
      Identify the being verb in this sentence: Ying is helpful.

      Ying
      Correct answer: is
      helpful

      Q3.
      Match the different types of verb.

      Correct Answer:doing verb,sing

      sing

      Correct Answer:being verb,are

      are

      Q4.
      Tick the sentence that is written in the past tense.

      The boy walks home.
      Correct answer: The boy walked home.

      Q5.
      What is the verb in this sentence? The mouse is small.

      Correct Answer: is, Is

      Q6.
      Match the sentence to the tense it is written in.

      Correct Answer:The bird sings.,present tense

      present tense

      Correct Answer:The cat was black.,past tense

      past tense


      To help you plan your 1 English lesson on: Verbs: doing and being verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...