Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Generating vocabulary for the climax of 'Beowulf and the dragon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop ideas for rich vocabulary to describe elements of the battle and the emotions being experienced in the climax and resolution of ‘Beowulf and the dragon’.

      Key learning points

      1. Writing is most successful when its structure, content and vocabulary are planned.
      2. It is also useful to orally rehearse storytelling the events we're going to write.
      3. We will need to include rich vocabulary to show the action in the battle between Beowulf and the dragon.
      4. We will also need rich vocabulary to show the emotions Beowulf and Wiglaf experience.

      Keywords

      • Text map - a visual representation of a series of events, where pictures represent events

      • Climax - the point in the narrative where the suspense and excitement reach their highest point

      • Resolution - the point in the narrative where problems are resolved

      • Rich vocabulary - words chosen intentionally to convey a certain impression to the reader of a place, person or thing

      • ‘show-not-tell’ - a writing technique for showing a character’s feelings with description of their actions, body language and facial expressions

      Common misconception

      Pupils may believe they are expected to tell a detailed story using various sentence types at this stage.

      The oral storytelling here is the basis on which the more detailed, varied writing will be built - pupils should try to make their storytelling 'interesting', but it doesn't need to use all the grammatical structures they know at this point.

      Teacher tip

      It is worth investing time in the storytelling section of the lesson as this will make subsequent writing sessions much easier; you may wish to provide some pupils with additional opportunities to rehearse their storytelling.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which part of a narrative are problems usually introduced?

      opening
      Correct answer: build-up
      climax
      resolution

      Q2.
      In which part of a narrative does the tension in a story usually reach its highest point?

      opening
      build-up
      Correct answer: climax
      resolution

      Q3.
      What happens in the resolution of a narrative?

      problems are introduced
      Correct answer: problems are resolved
      characters are introduced
      the action reaches its high point

      Q4.
      Which event is the climax in 'Beowulf and the dragon'?

      Beowulf has been king for 50 years.
      The dragon attacks the stronghold.
      Correct answer: Beowulf fights the dragon.
      Beowulf kills the dragon.

      Q5.
      Which event is the resolution in 'Beowulf and the dragon'?

      Beowulf has been king for 50 years.
      The dragon attacks the stronghold.
      Beowulf fights the dragon.
      Correct answer: Beowulf kills the dragon.

      Q6.
      Which characters are involved in the climax and resolution of 'Beowulf and the dragon'?

      Correct answer: Beowulf
      Correct answer: Wiglaf
      Correct answer: the dragon
      Correct answer: the other Geat warriors
      King Hrothgar

      6 Questions

      Q1.
      Which of these events are included in the climax and resolution of 'Beowulf and the dragon'?

      Beowulf and the warriors approach Eagleness.
      Correct answer: Beowulf tries to stab the dragon, but he fails.
      Correct answer: The dragon breathes fire at Beowulf, who hides behind his shield.
      Beowulf surveys the damage to the stronghold.

      Q2.
      Put these events from the climax and resolution of 'Beowulf and the dragon' in order.

      1 - Beowulf stabs the dragon in the head, snapping his sword.
      2 - The dragon grabs Beowulf with its teeth.
      3 - Wiglaf stabs the dragon in the belly so that it drops Beowulf.
      4 - Beowulf uses his dagger to slit the dragon's neck.

      Q3.
      Which of the following are items worn or carried by Beowulf in battle?

      Correct answer: mail-shirt
      Correct answer: helmet
      wooden shield
      Correct answer: dagger
      Correct answer: metal shield

      Q4.
      Match each example of rich vocabulary to its meaning.

      Correct Answer:ornate,decorative
      Correct Answer:impenetrable,can't be broken through
      Correct Answer:burnished,highly-polished
      Correct Answer:trusty,reliable

      Q5.
      Which of the following similes could be used to describe the dragon's scales?

      as bright as a comet
      Correct answer: as hard as diamond
      like blunt knives
      shattered like glass
      Correct answer: as tough as any armour

      Q6.
      Which of the examples below use 'show-not-tell'?

      Correct answer: Beowulf shook his fists.
      Correct answer: Beowulf let out a huge roar.
      Beowulf was furious.
      Beowulf was full of rage.

      To help you plan your 6 English lesson on: Generating vocabulary for the climax of 'Beowulf and the dragon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...