Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the climax and resolution of 'Beowulf and the dragon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the structure and content of the climax and resolution of ‘Beowulf and the dragon’.

      Key learning points

      1. Writing is most successful when it is planned and rehearsed.
      2. When we plan, we can use our text map as a basis, breaking it down into key scenes.
      3. For each scene, we make notes about the actions, descriptions, dialogue and emotions we might include (where relevant).
      4. We also plan to include the rich vocabulary that we have generated in previous lessons.

      Keywords

      • Climax - the point in the narrative where the suspense and excitement reaches its highest point

      • Resolution - the point in the narrative where problems are resolved

      • Text map - a visual representation of a series of events, where pictures represent events

      • Rich vocabulary - words chosen intentionally to convey a certain impression to the reader of a place, person or thing

      • Narrative elements - the content of a narrative, often including action, description, dialogue and emotions

      Common misconception

      Pupils may feel tempted to rush through the plan with too little detail in each paragraph.

      This is the purpose of encouraging pupils to engage with the narrative elements - model and encourage reflecting on each event through these four lenses.

      Teacher tip

      Make sure that the rich vocabulary learned in the previous lesson is readily available to pupils. As they plan, encourage pupils to continually refer back to their text map for ideas. You may want pupils to circle sections of the text map to show the four paragraphs.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these events represents the resolution in 'Beowulf and the dragon'?

      Beowulf stabs the dragon in the head, snapping his sword.
      The dragon grabs Beowulf with its teeth.
      Wiglaf stabs the dragon in the belly so that it drops Beowulf.
      Correct answer: Beowulf uses his dagger to slit the dragon's neck; it dies.

      Q2.
      Put these events from the climax of 'Beowulf and the dragon' in order.

      1 - Beowulf tries to stab the dragon, but he can't.
      2 - The dragon breathes fire at Beowulf, who hides behind his shield.
      3 - Wiglaf runs over to help Beowulf and his own shield is destroyed.
      4 - Beowulf tries to stab the dragon in the head, shattering his sword.
      5 - The dragon picks up Beowulf with its teeth.

      Q3.
      Which items are destroyed by the dragon?

      Beowulf's dagger
      Correct answer: Beowulf's sword
      Correct answer: Wiglaf's shield
      Beowulf's shield

      Q4.
      Which of these words could be used to describe a sword?

      impenetrable
      Correct answer: ornate
      Correct answer: burnished
      Correct answer: trusty
      blunt-tipped

      Q5.
      Which of the following similes and metaphors could be used to describe the dragon's fire?

      impenetrable shields
      Correct answer: a scalding hurricane
      Correct answer: as hot as the midday sun
      as strong as steel

      Q6.
      Which of the examples below use 'show-not-tell'?

      Beowulf was shocked.
      Correct answer: His jaw dropped.
      Correct answer: He let out a gasp.
      He was stunned by what he saw.

      6 Questions

      Q1.
      Which example of rich vocabulary below could be used to describe Beowulf's shield?

      Correct answer: ornate
      Correct answer: burnished
      sharp-tipped
      Correct answer: impenetrable

      Q2.
      Which example of rich vocabulary below could we use to describe the dragon's fire?

      impenetrable shield
      sharp-tipped dagger
      Correct answer: scalding hurricane
      Correct answer: as bright and scorching as a comet's tail

      Q3.
      What emotion could we 'show-not-tell' using the following actions? 'watched open-mouthed; gasped; eyes widened'.

      anger
      calm
      Correct answer: shock
      pain

      Q4.
      Which narrative elements are most clearly shown in this note from Alex's plan? 'leapt behind Beowulf; “I’m here, my king!”'

      Correct answer: action
      description
      emotion
      Correct answer: dialogue

      Q5.
      Which narrative elements are most obviously shown in this note from Alex's plan? 'other Geats gasped in fear; dropped weapons'

      Correct answer: action
      description
      Correct answer: emotion
      dialogue

      Q6.
      Which paragraph of our text does the following note come from? 'plunged ornate sword into soft belly'

      Paragraph 1: Beowulf’s first attack fails & the dragon attacks
      Paragraph 2: the Geats flee & Wiglaf comes to help
      Paragraph 3: Beowulf attacks again & the dragon bites
      Correct answer: Paragraph 4: Wiglaf & Beowulf defeat the dragon

      To help you plan your 6 English lesson on: Planning the climax and resolution of 'Beowulf and the dragon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...