Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning a biography about Charles Darwin's life and theory of evolution

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the structure and content of a biography about Charles Darwin's life and theory of evolution and I can practise using a range of cohesive devices.

      Key learning points

      1. Writing is most successful when it is planned.
      2. Our biography of Charles Darwin will contain paragraphs organised by theme and in chronological order.
      3. We can plan in note form, using our text map to support us in recalling information about the subject of the biography.
      4. When we write, we use a range of cohesive devices to connect ideas together.

      Keywords

      • Theme - a central idea that the writer intends the audience to engage deeply with

      • Text map - a visual representation of a series of events, where pictures represent events

      • Notes - ideas recorded without using complete sentences

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary we use when writing about a particular subject

      • Cohesive devices - language structures that develop text cohesion

      Common misconception

      Pupils may struggle to describe Darwin's theory of evolution in simple terms.

      You may wish to allow time to model this section to pupils, showing them that a simple explanation can cover the main points briefly.

      Teacher tip

      Complete lessons on each of the cohesive devices touched on in this lesson can be found in our Grammar curriculum. Encourage children to 'play' with different cohesive devices - usually, different ideas can be connected in many different ways.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the following an example of? Lions in a population have different levels of jaw strength.

      natural selection
      Correct answer: variation
      competition
      evolution

      Q2.
      What did Darwin notice about the Galapagos finches?

      Finches on different islands had the same beaks.
      Correct answer: Finches on different islands had different beaks.
      Correct answer: These beaks were well-adapted to the food on each island.
      These beaks were poorly-adapted to the food on each island.

      Q3.
      What kinds of variations become more common due to natural selection?

      ones which are unhelpful to the individual's survival
      Correct answer: ones which are helpful to the individual's survival
      all of them

      Q4.
      Why is an unhelpful variation less likely to be passed on to offspring?

      because it will kill the individual instantly
      because individuals with unhelpful variations cannot reproduce
      Correct answer: because the individual is less likely to survive and reproduce

      Q5.
      What do we mean if we say a variation helps an individual to be 'more successful'?

      that they will have no health problems
      Correct answer: that they will have better access to resources like food and mates
      that they will defeat all the other animals

      Q6.
      Is this statement true or false? The process of evolution takes many generations and can take thousands or millions of years to make significant changes.

      Correct Answer: true, True, true., True.

      6 Questions

      Q1.
      Put the events shown in the text map in the correct order.

      An image in a quiz
      1 - Darwin was born in 1809 into a wealthy family.
      2 - His father was a doctor and his mother had a family fortune.
      3 - The six Darwin children lived in a large house called 'The Mount'.
      4 - Darwin loved to do science experiments with his brother in the garden shed.
      5 - His mother died when he was eight and he was sent to boarding school.
      6 - He did poorly at school because he wanted to be outside in nature.

      Q2.
      Which note best matches this picture from our text map of Darwin's biography?

      An image in a quiz
      went to South America
      Beagle went to Galapagos
      Correct answer: Beagle went to Galapagos - off coast of S. America
      Beagle went to S. America

      Q3.
      Put the sections of our Darwin biography in the correct order.

      1 - Early life
      2 - University & the Beagle
      3 - The Galapagos
      4 - Darwin's theory

      Q4.
      Match the subject-specific vocabulary words to their meanings.

      Correct Answer:specimens,samples of plants or animals
      Correct Answer:naturalist,someone who studies plants and animals
      Correct Answer:observations,things a scientist notices
      Correct Answer:theory,a set of ideas to explain why something happens

      Q5.
      Match the subject-specific vocabulary words to their meanings.

      Correct Answer:species,a group of living things that can breed with each other
      Correct Answer:circumnavigate,go all the way around the world
      Correct Answer:entomology,the study of insects
      Correct Answer:endemic species,a species found only in that particular place

      Q6.
      What is the purpose of cohesive devices?

      Correct answer: to help connect ideas
      Correct answer: to show how ideas relate to each other
      Correct answer: to help our writing flow together
      to disrupt the flow of writing

      To help you plan your 6 English lesson on: Planning a biography about Charles Darwin's life and theory of evolution, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...