Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Holding a full debate

      Lesson details

      Learning outcome

      I can take part in a full debate.

      Key learning points

      1. A debate can be led by a chairperson who introduces the speakers and keeps order.
      2. A debate is timed by a timekeeper so that each speaker has the same amount of time to speak.
      3. A point of information is a brief attempted interruption of someone’s speech and is similar to rebuttal.

      Keywords

      • Chairperson - a person in charge of a meeting, event, discussion or debate

      • Timekeeper - a person who measures or records the amount of time taken during an event

      • Point of information - a brief attempted interruption of someone’s speech

      • Rebuttal - a counter-argument made against something specific that the opposing team has said

      Common misconception

      Pupils may not feel prepared enough for the debate.

      Ensure pupils have completed the previous lesson 'Preparing for a debate'. Speakers should all have written notes and have been assigned roles in their teams. They should have rehearsed their speeches and roles.

      Teacher tip

      Record the debate so that pupils can watch back and review their own performance in the next and final lesson of this unit.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the following key terms to the correct definitions.

      Correct Answer:proposition,the team arguing for the motion

      the team arguing for the motion

      Correct Answer:opposition,the team arguing against the motion

      the team arguing against the motion

      Correct Answer:motion,the belief or proposal that is being debated

      the belief or proposal that is being debated

      Q2.
      What is the acronym that teams can follow to help them prepare for a debate?

      GOAT
      Correct answer: GOAL
      GOOD

      Q3.
      Put the steps that make up the GOAL acronym in the correct order.

      1 - generate
      2 - order
      3 - assign
      4 - liaise

      Q4.
      When following GOAL, what are you generating?

      proof
      explanations
      Correct answer: points

      Q5.
      Which of these could be a reason to order a point towards the top of your list of generated points?

      It is short.
      It is complicated.
      Correct answer: It may provoke an emotional response.

      Q6.
      True or false? It is important that you liaise with your teammates to ensure there is no overlapping between your arguments.

      Correct Answer: true, True

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are roles in a debate?

      Correct answer: chairperson
      Correct answer: floor speaker
      leader
      Correct answer: timekeeper
      note-taker

      Q2.
      Match the different types of speakers in a debate to their roles.

      Correct Answer:speakers,to make the speeches for their team

      to make the speeches for their team

      Correct Answer:summary speakers,to summarise all the speakers’ speeches

      to summarise all the speakers’ speeches

      Correct Answer:floor speakers,to help speakers prepare and to speak during the floor debate

      to help speakers prepare and to speak during the floor debate

      Q3.
      Match the different roles in a debate to their functions.

      Correct Answer:chairperson,to direct and keep order in the debate

      to direct and keep order in the debate

      Correct Answer:timekeeper,to monitor the time of each speech

      to monitor the time of each speech

      Correct Answer:judges,to score the debate and decide on the winning team

      to score the debate and decide on the winning team

      Correct Answer:audience,to watch the debate and ask questions in the floor debate section

      to watch the debate and ask questions in the floor debate section

      Q4.
      True or false? The order of a debate can change.

      Correct Answer: false, False

      Q5.
      When a point of information is made by a member of the opposing team, which of these things do they need to do?

      Correct answer: Put one hand on their head.
      Put both hands by their side.
      Correct answer: Stand up.
      Put one hand on their tummy.
      Correct answer: Extend one hand out towards the speaker.

      Q6.
      When would a speaker make a rebuttal point?

      Correct answer: at the beginning of their speech
      during an opposing speaker’s speech
      in the middle of their own speech

      To help you plan your 6 English lesson on: Holding a full debate, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...