Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Publishing a persuasive advert

      Lesson details

      Learning outcome

      I can publish a persuasive advert.

      Key learning points

      1. A slogan is an important feature of persuasive advertising and needs to be memorable and catchy.
      2. The layout of a persuasive advert is crucial for ensuring it is visually appealing to the reader.
      3. It is important to use neat and creative presentation when publishing a persuasive advert.
      4. A published persuasive advert should be visually and linguistically appealing to the reader.

      Keywords

      • Slogan - a short and striking or memorable phrase used in advertising

      • Layout - the way information is organised on the page

      • Publish - to produce a final, best version that becomes available to others

      Common misconception

      Children may identify rhyming words that are not subject appropriate for the slogan.

      Model examples and non-examples in context. E.g. 'hall' would not be a relevant rhyming word for 'ball'.

      Teacher tip

      Offer students who may benefit from scaffolding a printed template and model how to publish each section.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Order the features in the order you would find them in a persuasive advert.

      1 - Headline
      2 - Opening (rhetorical question)
      3 - Happy and Healthy - Paragraph 1
      4 - Happy and Healthy - Paragraph 2

      Q2.
      Match the vocabulary to the correct definition.

      Correct Answer:slogan,a short and striking or memorable phrase used in advertising

      a short and striking or memorable phrase used in advertising

      Correct Answer:layout,refers to the way the information is organised on the page

      refers to the way the information is organised on the page

      Correct Answer:publish,to produce a final, best version that is available to others

      to produce a final, best version that is available to others

      Q3.
      How can you make the headline appealing to the reader?

      Correct answer: large font
      small font
      Correct answer: make it colourful
      Correct answer: use a linguistic technique
      use plain and simple font/colours

      Q4.
      What does the opening of the persuasive advert contain?

      detail on the health benefits of the product
      detail on the taste of the product
      Correct answer: a rhetorical question to hook the reader
      Correct answer: a follow up statement linking to the question

      Q5.
      What does paragraph one of the main text focus on in the persuasive advert on chocolate energy balls?

      detail about the health benefits of the product
      Correct answer: communicating the unique selling point
      Correct answer: focusing on the taste of the product
      the slogan

      Q6.
      What does paragraph two of the main text focus on in the persuasive advert on chocolate energy balls?

      the opening rhetorical question
      Correct answer: the health benefits of the product
      Correct answer: reinforcing the unique selling point
      the taste of the product

      6 Questions

      Q1.
      Match the persuasive linguistic technique to the definition and intent.

      Correct Answer:rhyme,similarity of sounds creates a musical quality and pattern

      similarity of sounds creates a musical quality and pattern

      Correct Answer:alliteration,repetition of initial sounds adds rhythm and emphasis

      repetition of initial sounds adds rhythm and emphasis

      Correct Answer:onomatopoeia,imitation of sound being described creates sensory appeal

      imitation of sound being described creates sensory appeal

      Correct Answer:jingle,a form of sound advertising that creates auditory appeal

      a form of sound advertising that creates auditory appeal

      Q2.
      Which of the following is an example of onomatopoeia?

      Once you pop, the fun don't stop.
      Don't dream it. Drive it.
      Correct answer: Snap, Crackle, Pop.
      Ba da ba ba ba, I'm lovin' it!

      Q3.
      Which of the following is an example of how words can be turned into jingles?

      A blissful bite that will fill you with delight.
      Choose it. Chew it. Champion it.
      Boing! with the energy ball
      Correct answer: B-b-b-b bite it! You gotta-ta-ta try it

      Q4.
      Before publishing the writing of a persuasive advert, what should you do?

      Memorise everything you want to write.
      Colour the advert in.
      Correct answer: Design the layout of the advert.

      Q5.
      Which of the following statements is true?

      A persuasive advert should be presented neatly and simply.
      The content should be presented in any order, size and colour.
      Correct answer: A persuasive advert should be presented neatly and creatively.

      Q6.
      Select the ways in which a written persuasive advert needs to appeal to the reader?

      Correct answer: visually
      auditorily
      Correct answer: linguistically
      dramatically

      To help you plan your 4 English lesson on: Publishing a persuasive advert, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...