Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the paragraph about the life of King Tut

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the paragraph about the life of King Tut for a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Notes should not be written in full sentences and bullet points can be used to order notes.
      2. The purpose of the paragraph is to explain about King Tut becoming king and what he achieved when in power.
      3. Viewpoint fronted adverbials and formal fronted adverbials are used at the start of sentences for cohesion.
      4. A subheading signals part of a a text and should stand out from the rest of the text.
      5. The plan should include subject-specific vocabulary.

      Keywords

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary used when writing about a particular subject

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Notes - written out of full sentences

      Common misconception

      Planning needs to be detailed and include full sentences.

      Planning should only have keywords and be written in note-from using bullet points.

      Teacher tip

      Pupils can practise writing full sentences using their notes on mini-whiteboards ahead of writing this section.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these sentences is punctuated correctly?

      he made significant changes to their religious beliefs.
      Correct answer: He made significant changes to their religious beliefs.
      He made significant changes to their religious beliefs
      he made significant changes to their religious beliefs

      Q2.
      Which of these need capital letters?

      Correct answer: king tut
      heir
      Correct answer: egypt
      advisors
      Correct answer: tutankhamun

      Q3.
      In which sentence is the comma used correctly?

      Interestingly King Tut became king, aged nine.
      Interestingly, King Tut, became king aged nine.
      Correct answer: Interestingly, King Tut became king aged nine.
      Interestingly King Tut became king aged nine.

      Q4.
      'King Tut became pharaoh after his father died.' In which section of a non-chronological report about King Tut would you find this sentence?

      Introduction
      Correct answer: Life of King Tut
      Death of King Tut
      Conclusion

      Q5.
      What is the purpose of a subheading?

      to make a text longer
      to summarise the text
      Correct answer: to signal each section of the text to the reader

      Q6.
      Is the following statement true or false? 'King Tut had little power because he was so young.'

      Correct Answer: false, False

      6 Questions

      Q1.
      Is the following statement true or false? 'Full sentences are used in a plan.'

      Correct Answer: false, False

      Q2.
      Which of these are subject-specific vocabulary for a report about King Tut?

      history
      Correct answer: pharaoh
      child
      Correct answer: heir

      Q3.
      Which of the following is true about King Tut?

      He became king in Ancient Egypt aged 19.
      Correct answer: He became king in Ancient Egypt aged nine.
      He changed the religious beliefs from polytheism to monotheism.
      Correct answer: He was heir to the throne.

      Q4.
      Complete the following sentence: 'King Tut changed his name to Tutankhamun from __________.'

      Tut
      Correct answer: Tutankhaten
      Khaten
      King Akhenaten

      Q5.
      Who helped King Tut make big decisions when he was in power?

      his sister
      Correct answer: a team of advisors
      lawyers
      his friends

      Q6.
      Match the religious term to its definition.

      Correct Answer:monotheism,belief in one god

      belief in one god

      Correct Answer:polytheism,belief in many gods

      belief in many gods

      Correct Answer:god,an entity that believers of a certain religion believe in

      an entity that believers of a certain religion believe in


      To help you plan your 3 English lesson on: Planning the paragraph about the life of King Tut, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...