Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying features of a non-chronological report in preparation for writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify important features of a non-chronological report.

      Key learning points

      1. A non-chronological report is a non-fiction text providing information about a particular subject.
      2. A non-chronological report can be organised into an introduction, paragraphs organised by theme and a conclusion.
      3. Vocabulary within a non-chronological report is subject-specific and factual; the language and tone is formal.
      4. Conjunctions are an important linguistic feature within non-chronological reports in order to ensure cohesion.
      5. A fronted adverbial of cause is a sentence starter that tells the reader the cause and effect of something.

      Keywords

      • Linguistic feature - a structure of language that uses words

      • Non-chronological report - a non-fiction text that informs about a subject or event and that is written out of time order

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary used when writing about a particular subject

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Conjunction - a word that joins words, phrases or clauses

      Common misconception

      Pupils think that non-chronological reports can be informal.

      Identify key linguistic features, such as subject-specific vocabulary and fronted adverbials, which contribute to a formal tone. You could keep a lot of these on a classroom display or English-themed table.

      Teacher tip

      Provide the children with some examples of non-chronological reports that they can analyse in small groups, looking for the specific features taught in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a non-fiction text?

      a story that is made up
      Correct answer: a text that provides information about real-life topics
      a text about someone's life
      a playscript

      Q2.
      Complete the following sentence: 'A fronted adverbial __________.'

      makes sense by itself
      Correct answer: starts a sentence
      is followed by a full stop

      Q3.
      Match each word class to its definition.

      Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things
      Correct Answer:verb,a doing or being word
      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun
      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

      Q4.
      Which of these are true for non-fiction texts?

      Correct answer: A non-fiction text is full of facts to inform the reader.
      A non-fiction text is made up.
      A non-fiction text has two characters who speak to each other.
      Correct answer: There are different types of non-fiction text.

      Q5.
      Which sentence is correctly punctuated?

      Correct answer: It is important to eat a balanced diet.
      it is important to eat a balanced diet.
      It is important to eat a balanced diet
      it is important to eat a balanced diet

      Q6.
      What is subject-specific vocabulary?

      vocabulary used in a fairytale
      Correct answer: vocabulary used when writing about a particular subject
      vocabulary that is exciting and descriptive

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a non-chronological report?

      to tell an entertaining story
      to persuade the reader of a certain viewpoint
      Correct answer: to provide information about a subject

      Q2.
      Select the subject-specific vocabulary that you are likely to use when writing a non-chronological report about a healthy lifestyle.

      humans
      Correct answer: balanced diet
      magnificent
      Correct answer: physical activity
      history of Modern Britain

      Q3.
      Put these sections of an explanation text in the order you would write them in.

      1 - Introduction
      2 - Section 1
      3 - Section 2
      4 - Conclusion

      Q4.
      What is a subordinating conjunction?

      Correct answer: a word that starts an adverbial clause
      a word that joins two main clauses to make a compound sentence
      a word that describes a noun

      Q5.
      Which of the following is an example of a fronted adverbial of cause?

      First,
      Interestingly,
      Correct answer: As a result,
      However,

      Q6.
      Select an appropriate subordinating conjunction to complete the following sentence: 'Wholegrains are important __________ they keep you fuller for longer.'

      and
      but
      Correct answer: because
      when

      To help you plan your 3 English lesson on: Identifying features of a non-chronological report in preparation for writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...