New
New
Lesson 2 of 5
  • Year 4

Exploring and performing 'Night Flight' by Laura Mucha

I can identify a range of poetic devices and perform a poem.

Lesson 2 of 5
New
New
  • Year 4

Exploring and performing 'Night Flight' by Laura Mucha

I can identify a range of poetic devices and perform a poem.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Poets can use a range of poetic devices to enhance the meaning or impact of their poems.
  2. Personification is describing a non-living thing as if it is a person.
  3. Alliteration is when words that begin with the same sound are placed close together.
  4. Understanding a poem, its language and the impression it creates will help us to create an impactful performance.
  5. There are many things we can do to prepare for a performance, including practising reading the poem aloud.

Keywords

  • Imagery - the use of language to create a mental picture or sensory experience for the reader or listener

  • Alliteration - the repetition of the same sound found at the start of words that come close together

  • Personification - describing a non-living thing as if it is a person

  • Atmosphere - the mood created in a section or whole of a text

Common misconception

Pupils may think a person is either 'good' or 'bad' at performing.

Explain that successful performances need practice, like any skill. By identifying the elements that contribute to a successful performance, we can then practise them.


To help you plan your year 4 English lesson on: Exploring and performing 'Night Flight' by Laura Mucha, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

You may wish to find and watch the animated video of the poem 'Night Flight'.
Teacher tip

Equipment

You need a copy of the poem ‘Night Flight’, which is featured on page 23 in the 2020 Otter-Barry Books edition of ‘Dear Ugly Sisters’ written by Laura Mucha, for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is a poem?

a piece of writing that presents real information and facts
Correct answer: a piece of writing that uses creative language to express thoughts and feelings
a piece of writing that always rhymes

Q2.
Which of the following are correct? A poet…

can control what a reader thinks of their work.
Correct answer: writes and performs poetry.
always wants a reader to laugh.
Correct answer: uses language to express themselves.

Q3.
Which of the following about Laura Mucha are true?

Correct answer: Laura lives in London with her husband and son.
Correct answer: Before becoming a full-time writer, Laura worked as a lawyer.
Laura does not like to perform her poems.
Correct answer: Laura is known for her children’s books and poetry.
Correct answer: Laura believes that reading & writing are essential for our mental health.

Q4.
True or false? ‘Dear Ugly Sisters’ is Laura Mucha’s debut poetry collection for children.

Correct Answer: true, True

Q5.
What is an impression?

what the poet wants you to think or feel as the reader
use of language to express ideas, thoughts and feelings in a creative way
Correct answer: initial feelings about a person, place or thing, gained from reading a text

Q6.
Which of the following are poetic devices?

Correct answer: alliteration
Correct answer: personification
fact box
Correct answer: metaphor
subheading

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is imagery?

the point of view or position from which the poet writes
Correct answer: the use of language to create a mental picture or sensory experience for readers
the mood created in a section or whole of a text

Q2.
Match the keywords to the correct definitions.

Correct Answer:alliteration,the repetition of the same sound at the start of words close together

the repetition of the same sound at the start of words close together

Correct Answer:personification,describing a non-living thing as if it is a person

describing a non-living thing as if it is a person

Correct Answer:atmosphere,the mood created in a section or whole of a text

the mood created in a section or whole of a text

Q3.
Which sentence shows personification?

The clouds moved in the sky.
Correct answer: The clouds danced around the sky.
The clouds formed a thick layer in the sky.

Q4.
Which sentence contains alliteration?

The dove flies like a soft whisper on the breeze.
The dove is a silent cloud.
Correct answer: Through the dark sky, the daring dove dives.

Q5.
True or false? Poets make specific language choices to create a specific impression.

Correct Answer: true, True

Q6.
Which of the following are Laura’s tips for preparing to perform a poem?

Correct answer: Read the poem aloud in advance.
Correct answer: Connect with the poem in any way you can.
Don't think about the audience.
Correct answer: Be prepared to look silly and don’t hold back.
Always make the audience laugh.

Additional material

Download additional material