New
New
Lesson 1 of 5
  • Year 4

Introduction to the poet Laura Mucha

I can share my initial response to the poem and read it aloud.

Lesson 1 of 5
New
New
  • Year 4

Introduction to the poet Laura Mucha

I can share my initial response to the poem and read it aloud.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. A poet uses language to express ideas, thoughts and feelings in a creative way.
  2. Laura Mucha is an English writer and award-winning poet.
  3. ‘Dear Ugly Sisters’ is Laura Mucha’s debut poetry collection for children.
  4. The poem ‘Dear Ugly Sisters’ is presented as a goodbye letter from Cinderella to the ugly sisters.

Keywords

  • Poem - a piece of writing that uses creative and rhythmic language to express thoughts, feelings or ideas

  • Poet - a writer who uses verse to convey emotions

  • Impression - initial feelings about a person, place or thing, gained from reading a text

Common misconception

Pupils may find it hard to identify the differences between the original Cinderella and the one in the poem.

Recap the traditional Cinderella story and how Cinderella is made to do all the chores. Highlight that she needed a prince to save her whereas in the poem she takes control of her own future.


To help you plan your year 4 English lesson on: Introduction to the poet Laura Mucha, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Read and display other poems from the 'Dear Ugly Sisters' collection for pupils to enjoy. You may wish to explore other fairy tale-inspired poems from the collection e.g. 'Rapunzel', 'Did You Sleep Well?' and 'Three Bears vs Goldilocks'.
Teacher tip

Equipment

You need a copy of the poem ‘Dear Ugly Sisters’ which is featured on page 8 in the 2020 Otter-Barry books edition of ‘Dear Ugly Sisters’ written by Laura Mucha for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is a poem?

a formal report written in a formal, structured manner
Correct answer: a creative use of language, often employing rhythm, imagery and metaphor
a factual account of events

Q2.
Select the rhyming words.

Correct answer: sheet
place
Correct answer: receipt
cat
Correct answer: beat

Q3.
What is a group of lines in a poem called?

rhyme
Correct answer: verse
metaphor

Q4.
What is a person who writes poetry called?

a poetic
a journalist
Correct answer: a poet
a teacher

Q5.
Which of the following are examples of figurative language?

Correct answer: simile
fronted adverbials
Correct answer: personification
subheadings

Q6.
Which of these are a type of poetic form?

Correct answer: sonnet
fairy tale
journalistic report
Correct answer: acrostic
Correct answer: haiku

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
A poet is someone who does which of these?

Correct answer: creates poems
Correct answer: expresses ideas, thoughts and feelings
writes information texts
Correct answer: uses language to express themselves in a creative or artistic way
sings in a band

Q2.
Which of the following about Laura Mucha are true?

Correct answer: She was born in London.
Before becoming a full-time writer, she worked as a teacher.
Correct answer: She is now a full-time poet, author and performer.
Correct answer: Her writing has won many international awards.
She has only written books for children.

Q3.
True or false? Laura Mucha always knew she wanted to be a poet.

Correct Answer: false, False

Q4.
What is Laura Mucha’s debut poetry collection for children called?

'Cinderella'
Correct answer: 'Dear Ugly Sisters'
'Prince Charming'

Q5.
The poem ‘Dear Ugly Sisters’ is presented as a goodbye ___________ from Cinderella to the ugly sisters.

email
song
Correct answer: letter

Q6.
True or false? Our impressions and personal responses to the poem should be the same.

Correct Answer: false, False

Additional material

Download additional material