New
New
Lesson 5 of 5
  • Year 4

Performing 'I'm an Orchestra' by Laura Mucha

I can mark up a poem before performing it.

Lesson 5 of 5
New
New
  • Year 4

Performing 'I'm an Orchestra' by Laura Mucha

I can mark up a poem before performing it.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. In the poem ‘I’m an Orchestra’, Laura Mucha compares the emotional life of a human to an orchestra.
  2. Poets might use devices such as repetition, rhyme or alliteration to enhance the sound of the poem read aloud.
  3. A metaphor is a way of describing something by saying that it is something else.
  4. Alliteration is when words that begin with the same sound are placed close together.
  5. Marking up a poem for performance involves adding notes to guide delivery, emphasising elements like tone & pace.

Keywords

  • Orchestra - a large group of musicians who play many different instruments together and are led by a conductor

  • Rhyme - the similarity of sounds between the ending syllables of words, creating a musical quality and pattern

  • Metaphor - a poetic device that makes a comparison between two things by stating that one thing is another

  • Alliteration - the repetition of the same sound found at the start of words that come close together

  • Marking up - the process of adding notes to guide delivery of a poem

Common misconception

Pupils may find it hard to mark up their own poems.

Model marking up the poem as a class, highlighting the different areas you might annotate. Pupils could mark up the poem in pairs or small groups.


To help you plan your year 4 English lesson on: Performing 'I'm an Orchestra' by Laura Mucha, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

You may wish to spend a whole lesson exploring and marking up the pupils' poems. You could then save the performances for a separate lesson.
Teacher tip

Equipment

You need a copy of the poem ‘I’m an Orchestra’, which is featured on pages 24-25 in the 2021 Otter Barry edition of ‘Being Me written by Liz Brownlee, Matt Goodfellow and Laura Mucha, for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
True or false? ‘Doing Nothing’ is a poem found in the poetry collection ‘Dear Ugly Sisters’.

Correct Answer: true, True

Q2.
Complete this sentence: ‘Doing Nothing’ explores the poet's inner thoughts as they engage in the practice of...

yoga.
Correct answer: mindfulness.
poetry.

Q3.
Select the correct definition of 'rhythm'.

the similarity of sounds between the ending syllables of words
the repetition of the same sound found at the start of words close together
Correct answer: pattern of stressed & unstressed syllables, creating a musical & rhythmical flow

Q4.
True or false? ‘Travel by Book’ is a fixed verse poem.

Correct Answer: true, True

Q5.
What does Laura Mucha suggest you do the night before performing?

Correct answer: Listen to the audio on repeat.
Correct answer: Rest!
Go to a party.
Correct answer: Practice mindfulness.
Stay up all night rehearsing.

Q6.
What does Laura Mucha suggest you do just before performing?

Correct answer: Believe in yourself.
Learn all the words in the poem.
Correct answer: Deep breathing exercises.
Jump up and down.

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the keywords to the correct definition.

Correct Answer:rhyme,the similarity of sounds between the ending syllables of words

the similarity of sounds between the ending syllables of words

Correct Answer:metaphor,a poetic device that makes a comparison between two things

a poetic device that makes a comparison between two things

Correct Answer:alliteration,the repetition of the same sound found at the start of words

the repetition of the same sound found at the start of words

Q2.
Match the following words from the poem 'I'm an Orchestra' to their definitions.

Correct Answer:sonorous,a deep, pleasant sound

a deep, pleasant sound

Correct Answer:strident,a sound that is loud, harsh and often unpleasant to hear

a sound that is loud, harsh and often unpleasant to hear

Correct Answer:crotales,percussion instruments consisting of small, tuned bronze disks

percussion instruments consisting of small, tuned bronze disks

Q3.
True or false? The central metaphor of ‘I’m an Orchestra’ compares the speaker’s emotions to an orchestra.

Correct Answer: true, True

Q4.
Which sentence contains alliteration?

The sound of the orchestra swelled like a rising wave.
Correct answer: The drums beat boldly as the flutes fluttered their songs.
The orchestra is a wave of sound.

Q5.
What is marking up a poem?

the process of reading the poem again and again before performing
Correct answer: the process of adding notes to guide delivery, emphasising elements like pace
the process of writing a poem

Q6.
Which of the following might you mark up before performing a poem?

Correct answer: where to emphasise words
Correct answer: pauses or changes in pace
Correct answer: pronunciation of words
the poet's name
Correct answer: facial expressions or gestures

Additional material

Download additional material