Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Doubling the consonant in polysyllabic words

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell polysyllabic words with a double consonant.

      Key learning points

      1. When there are two of the same consonants beside each other, we call this a double consonant.
      2. Double consonants are often found after short vowel sounds.
      3. Some letters are never doubled, 'h' 'k' 'j' 'v'.
      4. Some letters are rarely doubled, 'c' 'z'. When they are, they usually come from another language.
      5. How to spell the curriculum words: peculiar, particular and quarter.

      Keywords

      • Consonant - a sound that is made by blocking air in the mouth with the teeth, tongue, lips or palate

      • Vowel - a speech sound produced with an open mouth

      • Noun - words that name a person, place, thing, or idea, such as 'cat', 'school' or 'love'

      • Origin - where something starts

      • Syllable - a speech sound produced with an open mouth

      Common misconception

      Pupils often miss the double letters in the middle of words that have a suffix.

      Drawing attention to the patterns of how words are spelt when suffixes are added will help them to remember the double letter.

      Teacher tip

      Practise the phonic techniques of stretching words to separate the phonemes in order to help identify if a word has a short vowel in it.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the consonants.

      i
      Correct answer: n
      Correct answer: g
      e
      Correct answer: d

      Q2.
      Which of these words are nouns?

      Correct answer: frog
      running
      played
      Correct answer: teacher

      Q3.
      Which of these words are verbs?

      Correct answer: hopping
      school
      Correct answer: danced
      misty

      Q4.
      Which is the correct spelling to show what happens when we add the suffix -er to the root word 'fit'?

      fiter
      fitr
      Correct answer: fitter
      fitt

      Q5.
      Identify the words that contain short vowel sounds.

      peace
      Correct answer: hop
      Correct answer: flat
      moist

      Q6.
      Identify the words that contain long vowel sounds.

      Correct answer: bike
      test
      Correct answer: home
      pickle

      6 Questions

      Q1.
      Identify the words with double consonants.

      Correct answer: kettle
      basket
      Correct answer: stopped
      Correct answer: little
      cuter

      Q2.
      Fill in the gap in the following sentence: 'A double consonant follows a __________ vowel sound.'

      long
      silent
      Correct answer: short
      double

      Q3.
      Fill in the gap in the following sentence: 'A single consonant follows a __________ vowel sound.'

      Correct answer: long
      silent
      short
      double

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'The kiten was playing with a ball of string.'

      kitin
      kittin
      kittn
      Correct answer: kitten

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'He blinkked in the morning sunlight.'

      blinnked
      Correct answer: blinked
      blincked
      blinkkt

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'He had a perculear taste in his mouth.'

      Correct Answer: peculiar

      To help you plan your 4 English lesson on: Doubling the consonant in polysyllabic words, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...