Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling further compound words

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell compound words.

      Key learning points

      1. A solid compound word has two or more words joined together to make one word.
      2. A hyphenated compound word has a hyphen separating two words.
      3. An open compound word has two words that are separated, but are still behaving as one noun.
      4. A solid compound word is often the clearest way to combine two words to make a compound noun.
      5. How to spell the curriculum words: natural, pressure and strange.

      Keywords

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Compound word - two or more words joined together

      • Hyphen - a punctuation mark that can join two or more words to make a compound word.

      Common misconception

      It can be difficult to know when words should be hyphenated and when they should not.

      Notice patterns such as vowel sounds and encourage the use of dictionaries to check words pupils are unsure of.

      Teacher tip

      Use images to help pupils to understand the vocabulary used in this lesson. If pupils do not understand a word, they will struggle to spell it.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the missing word in the following sentence? 'A __________ is a single sound or beat in a word that contains a vowel sound.'

      prefix
      suffix
      Correct answer: syllable
      compound word

      Q2.
      What is the missing word in the following sentence? 'A __________ is two or more words joined together.'

      prefix
      suffix
      syllable
      Correct answer: compound word

      Q3.
      Match the words with the number of syllables they contain.

      Correct Answer:flick,1
      Correct Answer:trouble,2
      Correct Answer:everywhere,3

      Q4.
      Match the words that can be joined to make a new compound word.

      Correct Answer:star,fish
      Correct Answer:sun,flower
      Correct Answer:bed,room
      Correct Answer:water,fall

      Q5.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. 'You can play enywear inside the fenced area.'

      ennywere
      annywere
      Correct answer: anywhere
      enywhere

      Q6.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. 'Is this your shoolace?'

      shoelays
      Correct answer: shoelace
      sheolace
      sholace

      6 Questions

      Q1.
      Identify the solid compound words.

      ice cream
      Correct answer: paintbrush
      good-looking
      Correct answer: playground

      Q2.
      Identify the hyphenated compound words.

      Correct answer: old-fashioned
      science fiction
      sunflower
      Correct answer: mother-in-law

      Q3.
      Identify the open compound words.

      middle-aged
      greenhouse
      Correct answer: full moon
      Correct answer: living room

      Q4.
      Choose the correct spelling of the compound word in bold in the following sentence. 'Midle aged people give good advice to younger people.'

      midel-aged
      midleaged
      middleaged
      Correct answer: middle-aged

      Q5.
      Choose the correct spelling of the compound word in bold in the following sentence. 'Take your parcel to the post-ofice.'

      postofice
      post-office
      Correct answer: post office
      postoffice

      Q6.
      Tick the sentences where the words in bold are spelt correctly.

      Correct answer: There was a lot of pressure to do well in the test.
      There was a lot of presher to do well in the test.
      The natral beauty of the lake was astounding.
      Correct answer: The natural beauty of the lake was astounding.

      To help you plan your 4 English lesson on: Spelling further compound words, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...