Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Researching aye-ayes for a non-chronological report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can gather information about aye-ayes in preparation for writing a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Research into a subject improves the writing of a non-chronological report about it.
      2. Aye-ayes are nocturnal, highly-adapted mammals that live in the tropical rainforests of Madagascar, Africa.
      3. Adaptations are features that animals and plants have to help them survive in their environments.
      4. Aye-ayes’ adaptations enable them to find and eat food.
      5. Aye-ayes’ diets consist of grubs, fruit, nectar and nuts.

      Keywords

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary used when writing about a particular subject

      • Research - the detailed study of a subject

      • Habitat - where an animal lives

      • Adaptations - features that animals and plants have to help them survive in their environments.

      • Diet - the food an animal eats

      Common misconception

      Pupils are not secure on where Madagascar is.

      Refer to Madagascar on a world map as part of the continent of Africa.

      Teacher tip

      Use videos of the aye-aye in its natural habitat to help pupils access the learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the first paragraph of a non-fiction text called?

      Correct answer: introduction
      section
      conclusion

      Q2.
      Match each section to its purpose.

      Correct Answer:introduction,the first paragraph that encourages the reader to read on
      Correct Answer:sections,paragraphs of information about an aspect of the subject
      Correct Answer:conclusion,the last paragraph that summarises the key information

      Q3.
      Subject-specific vocabulary is ...

      Correct answer: vocabulary used when writing about a particular subject.
      a sentence starter followed by a comma.
      a sentence that includes direct speech.

      Q4.
      Match each type of fronted adverbial to its definition.

      Correct Answer:formal fronted adverbial,a sentence starter followed by a comma that's formal in tone
      Correct Answer:fronted adverbial of cause,a sentence starter that gives an effect to a cause
      Correct Answer:viewpoint fronted adverbial,a sentence starter that gives the writer’s point of view

      Q5.
      Which of these fronted adverbials expresses a viewpoint?

      In addition,
      Despite this,
      Consequently,
      Correct answer: Intriguingly,
      However,

      Q6.
      Which order should these sentences be written in?

      1 - Mass deforestation is occuring in Africa.
      2 - As a result of this, crocodilians are facing habitat loss.
      3 - Furthermore, this is impacting these animals' food chains.

      6 Questions

      Q1.
      Adapations are ...

      where an animal lives.
      Correct answer: features that animals and plants have to help them survive in their environment.
      the food an animal eats.

      Q2.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:mammal,warm-blooded animals who feed their young with milk
      Correct Answer:lemur,tree-dwelling primates with soft fur and long tails
      Correct Answer:primate,mammals with grasping hands, large brains and flat faces

      Q3.
      Which of these examples of subject-specific vocabulary could be used to describe an aye-aye?

      Correct answer: nocturnal
      Correct answer: omnivore
      Correct answer: mammal
      cunning
      sociable

      Q4.
      Where do aye-ayes live?

      Correct answer: Madagascar, Africa
      France, Europe
      China, Asia

      Q5.
      Which of the following are part of aye-ayes' diets?

      Correct answer: nuts
      Correct answer: grubs
      Correct answer: nectar
      Correct answer: fruit
      reptiles

      Q6.
      Which of the following are not adaptations of an aye-aye?

      highly sensitive hearing
      elongated finger
      night vision
      Correct answer: wings

      To help you plan your 5 English lesson on: Researching aye-ayes for a non-chronological report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...