Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the third part of the build-up of 'The Highwayman'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the third part of the build-up of ‘The Highwayman’ including dialogue.

      Key learning points

      1. The build-up keeps the reader engaged, builds the tension of the plot and develops characters for the reader.
      2. Speech first and second sentences can be used to convey dialogue.
      3. Additional information can be added to the reporting clause in the form of adverbial detail or subordination.

      Keywords

      • Purpose - the aim of the text

      • Dialogue - when two or more characters are speaking in a text

      • Speech first - a speech sentence that includes direct speech first before the reporting clause

      • Speech second - a speech sentence that includes direct speech second after the reporting clause

      Common misconception

      Pupils may only include direct speech sentences from their plans.

      One of the elements of the success criteria directs pupils to use adverbial detail and subordination in each reporting clause. This helps pupils remember to stretch their initial ideas in their plans when independently writing.

      Teacher tip

      Have pupils say their sentences aloud before writing them to enhance accuracy and text cohesion.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Fill in the gap. __________ includes direct speech before the reporting clause.

      Dialogue
      Correct answer: Speech first
      Reporting clause
      Speech second

      Q2.
      What happens in stanza five?

      The setting is described
      The Highwayman leaves Bess
      Tim is described
      Correct answer: The Highwayman speaks to Bess
      Bess is described

      Q3.
      What happens in stanza six?

      The setting is described.
      Correct answer: The Highwayman leaves Bess.
      Tim is described.
      The Highwayman speaks to Bess.
      Bess is described.

      Q4.
      Order the events of stanzas five and six:

      1 - The Highwayman asks Bess for a kiss.
      2 - He tells Bess that he must leave to go and rob someone.
      3 - He promises Bess that he will be back either by tomorrow morning or nightfall.
      4 - The Highwayman stands upright in the stirrups and Bess loosens her hair.
      5 - He smells Bess' hair and she blushes.
      6 - He gallops away on his horse.

      Q5.
      Match the direct speech sentences with their examples.

      Correct Answer:speech first,“I’ll return by nightfall,” whispered the rider.
      Correct Answer:speech second,The rider whispered, “I’ll return by nightfall.”
      Correct Answer:reported speech,The rider said he would return by nightfall.

      Q6.
      Select the correctly punctuated speech second sentence:

      The Highwayman explained, "I have to leave now, but I'll return soon"
      The Highwayman explained "I have to leave now, but I'll return soon."
      Correct answer: The Highwayman explained, "I have to leave now, but I'll return soon."

      6 Questions

      Q1.
      Match the key words to their definitions:

      Correct Answer:purpose,the aim of the text
      Correct Answer:dialogue,when two or more characters are speaking in a text
      Correct Answer:speech first,includes direct speech before the reporting clause
      Correct Answer:speech second,includes direct speech after the reporting clause

      Q2.
      Order the events in stanza five:

      1 - The highwayman says goodbye to Bess before leaving.
      2 - He promises to return with gold by morning.
      3 - He warns that he may be chased or delayed.
      4 - He tells her to look out for him at night and keep watch for his return.
      5 - He vows to come back, no matter the danger.

      Q3.
      What does the word “hell” suggest about the highwayman's journey?

      It will be fun.
      It will be cold.
      Correct answer: It might be very dangerous
      He will be late.

      Q4.
      Order the events in stanza six:

      1 - The highwayman stands up in the stirrups to reach Bess.
      2 - She leans out of the window and lets her hair fall down.
      3 - Her hair tumbles over his chest like a cascade.
      4 - He kisses her hair in the moonlight.
      5 - He admires the beauty of her dark hair.
      6 - He pulls on the reins and rides away into the night.

      Q5.
      What does 'scarce' mean?

      waterfall
      Correct answer: barely
      window
      a hot iron

      Q6.
      We can add further information to a reporting clause by adding which of these?

      a new speaker
      Correct answer: adverbial detail
      Correct answer: a subordinate clause
      a new line

      To help you plan your 5 English lesson on: Writing the third part of the build-up of 'The Highwayman', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...