Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Researching the Titanic in preparation for writing a journalistic report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can gather information about the Titanic from a range of sources.

      Key learning points

      1. Information can be gathered from a range of different sources (both primary and secondary).
      2. Journalists research the topic of their reports in order to write accurately about the topic.
      3. When conducting initial research, facts can be kept general.

      Keywords

      • Research - the detailed study of a subject

      • Primary source - a source that gives original information from the time of the event

      • Secondary source - a source written or created after the event that gives information about it

      Common misconception

      Pupils may think that the Titanic departed on its maiden voyage from Belfast.

      Explicit references should be made throughout the lesson to the maiden voyage beginning at Southampton.

      Teacher tip

      Show pupils videos of the Titanic setting sail from Southampton dock to help them understand its size and the public's excitement about the ship at the time of this historic event. Showing a range of primary source photographs will help.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:purpose,the aim of a text
      Correct Answer:audience,the person or people who read the text
      Correct Answer:layout,how the text is structured

      Q2.
      Select which text types are examples of non-fiction.

      Correct answer: non-chronological report
      narrative story
      Correct answer: journalistic report
      Correct answer: essay

      Q3.
      Select the formal 'and' fronted adverbial.

      However,
      As a result,
      Fascinatingly,
      Correct answer: Moreover,

      Q4.
      Select the formal 'but' fronted adverbial.

      Correct answer: However,
      As a result,
      Fascinatingly,
      Moreover,

      Q5.
      Select the fronted adverbial of cause.

      However,
      Correct answer: As a result,
      Fascinatingly,
      Moreover,

      Q6.
      Select the viewpoint fronted adverbial.

      However,
      As a result,
      Correct answer: Fascinatingly,
      Moreover,

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:primary information sources,original sources from the time period being studied
      Correct Answer:secondary information sources,sources that do not give original information
      Correct Answer:research,the detailed study of a subject

      Q2.
      Select the primary sources of information.

      Correct answer: photographs taken at the time
      Correct answer: an eye-witness account
      a documentary about the subject

      Q3.
      Select the secondary sources of information.

      a diary entry written by a person who was there at the time
      a ticket to the event being studied
      Correct answer: a film about the subject

      Q4.
      The Titanic was built in which city and country?

      Southampton, England
      Cherbourg, France
      Correct answer: Belfast, Northern Ireland
      New York City, USA

      Q5.
      The Titanic set sail in which year?

      1901
      Correct answer: 1912
      1914
      1939

      Q6.
      The Titanic struck __________ whilst sailing across the North Atlantic Ocean.

      another ship
      Correct answer: an iceberg
      a rock

      To help you plan your 5 English lesson on: Researching the Titanic in preparation for writing a journalistic report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...