Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the magical forest and explore how it is a contrast to ancient Athens. We will explore the King and Queen of the fairies, Oberon and Titania, and their argumentative relationship wherein Oberon will seek revenge using a potion.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which feature of a Shakespearean Comedy do 'The Mechanicals' represent?
Correct answer: A group of ridiculous characters
A happy ending- often a marriage
A romantic plot
Confusion over who is who
Q2.
Which of the following is NOT one of 'The Mechanicals?
Bottom
Correct answer: Piano
Quince
Snout
Q3.
Which statement is TRUE about Pyramus and Thisbe?
'Pyramus and Thisbe' was originally written by a Greek poet called Ovid.
Pyramus and Thisbe come from the same family.
Pyramus and Thisbe lived happily ever after.
Correct answer: Pyramus and Thisbe was originally written by a Roman poet called Ovid.
Q4.
What is the most accurate definition for irony?
Correct answer: Irony is the use of words that mean the opposite of what you really think especially in order to be funny.
Irony is when something is funny.
Irony is when something makes no sense causing the audience to feel frustrated.
Irony is when the meaning is clear and obvious.
Q5.
Which of the following is NOT true about Bottom?
Correct answer: Bottom is really shy and worried about playing a lead role in 'Pyramus and Thisbe'.
Bottom thinks he is a great actor.
Bottom tries to dominate the scene.
Bottom wants to play all of the roles.

5 Questions

Q1.
Which statement is NOT true about the setting of ancient Athens?
Correct answer: Ancient Athens allows women to have power as well as men.
Ancient Athens has severe punishments.
Ancient Athens has strict rules.
Ancient Athens is ordered.
Q2.
Which statement is NOT true about the setting of the magical forest?
In the magical forest, it is chaotic.
In the magical forest, it is disordered.
In the magical forest, it is mysterious.
Correct answer: In the magical forest, it is strict and severe.
Q3.
Who rules the magical forest?
Oberon and Hermia.
Correct answer: Oberon and Titania.
Theseus and Hippolyta.
Theseus and Titania.
Q4.
How might you describe Oberon and Titania's relationship?
They are always loving towards each other.
They are never jealous.
They enjoy spending all of their time together.
Correct answer: They often argue.
Q5.
How is Oberon going to get revenge on Titania?
Pick a flower and then give it to her, so she will feel happy
Take the boy from her while she is asleep
Correct answer: Use a love potion to humiliate her, and then take the boy
Use a love potion, and then let Titania keep the boy