Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the concept of subordinate clauses. We will then apply that knowledge in a piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of the following sentences are independent clauses? CHOOSE THREE.
Although he was happy to work with Anita.
Correct answer: Callum thought about helping his mum.
Correct answer: The bolts rolled around.
Correct answer: The characters demonstrate their abilities well.
Q2.
What is the subject of the following sentence? The young prince turned to his mother and asked where his sister was.
his mother
prince
Correct answer: the young prince
young prince
Q3.
Which of the following are fragments? CHOOSE THREE.
Correct answer: Because women were discriminated against.
Correct answer: In addition to the three sisters called Charlotte, Emily and Anne.
They became very famous authors and poets.
Correct answer: When they left school.
Q4.
Which sentence has punctuated speech correctly?
Jasper said "Would you like a cookie?"
Jasper said, "would you like a cookie?"
Correct answer: Jasper said, "Would you like a cookie?"
Jasper said, "Would you like a cookie"?
Q5.
Which sentence is NOT a run-on sentence?
Amber plays guitar and she practises every night.
Mark likes basketball and he plays football.
Correct answer: Owen stood up and left the room.
Shannon enjoys music and she listens to it on her phone every day.
Q6.
Which of these sentences is punctuated correctly?
After the picture was taken the alligator bit the man's hand off.
Correct answer: After the picture was taken, the alligator bit the man's hand off.
The alligator bit the man's hand off after the picture was taken
The alligator bit the man's hand off, after the picture was taken.

7 Questions

Q1.
Which sentence is punctuated correctly?
Hope thought about Chris she hoped he was not sad.
Katrina went to the cinema. Saw a horror film.
Correct answer: Kenzo understood computers. He was good at fixing them.
Sarah felt joyful she sang.
Q2.
Which sentence is correct?
The room was dark and the room was damp.
The water is clean and it is fresh.
When the shadowy figure turned, it snarled and it hissed.
Correct answer: Zac slipped on a banana skin and fell over.
Q3.
Which sentence is correct?
Each member of the team were proud that day.
Correct answer: The class was excited to go on a trip.
The family members was reunited.
The pack were circling its prey.
Q4.
Which sentence uses capital letters correctly?
Italy has lots of Museums.
Pisa is a City in Italy.
Pisa is home to the Leaning Tower of pisa.
Correct answer: The Uffizi is a museum in Italy.
Q5.
Which sentence has punctuated speech correctly?
The man shouted "If you want to be successful, you need to work hard."
The man shouted, "if you want to be successful, you need to work hard."
Correct answer: The man shouted, "If you want to be successful, you need to work hard."
The man shouted, "If you want to be successful, you need to work hard".
Q6.
Which sentence is punctuated correctly?
Although nobody scored the match was exciting.
Because the wind is so strong we have to move inside.
Come and visit me, whenever you like.
Correct answer: Even though I feel sorry for the character, he did terrible things.
Q7.
Which sentence is punctuated correctly?
Although the team performed well they did not win the match.
If you like spectacular costumes you will love this show.
Correct answer: If you want to come round for dinner, I'll be free from 7pm.
Richard liked the zoo, although he felt sorry for the animals.